onsdag 29 april 2015

Sesamlax med asiatisk sallad och mangosalsa



Att panera lax i sesamfrö är så himla gott! Jag är lite insnöad på olika typer av sallader just ny, helst asiatiska. Igår blev dessa två tankar kompisar och resultatet blev en sallad med lax och en salsa på mango och gurka. 
 
Jag gillar när laxen har en nästan rå kärna, så de här gången körde jag lite överkurs för att vara en vanlig tisdag och tempade laxen med digitaltermometer i ugnen. 52 grader = perfektion!
 

 
 
 
Sesampanerad lax med mango- och gurksalsa på salladsbädd
2 personer
Laxen
300 g färsk laxfilé
0,5 lime, saften
1 tsk salt
0,5 dl sesamfrö
Salsan
1 dl fryst tärnad mango
10 cm gurka
7 cm vårlök, det gröna
1 liten näve koriander
1 lime
0,25 färsk chili
1 msk sweet chilisås
Salt
Salladen
0,5 påse blandad sallad
2 dl edamamebönor i skida (eller 1 dl urtagna små bönor)
1 liten näve cashewnötter 
Dressing
1 msk fisksås
2 tsk sweet chilisås
0,5 lime
Pressa lime över fisken och salta, låt stå ca 15 min. Detta gör att lite av den fetaste laxsmaken försvinner, vilket jag tycker är bra. Häll upp sesamfrön på en assiett, torka av laxen och doppa alla sidor i sesamfrön, tryck fast dem ordentligt. Hetta upp dn stekpanna med lite rapsolja tills den är riktigt het och stek laxen tills sesamfrön får färg, ca 1-2 min per sida. Lägg i ugnsfast form och låt gå klart i ugnen på 150 grader i ca 10-12 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader.
Tärna gurka i samma storlek som mangon, finhacka chilin och skiva vårlöken. Blanda ihop alla ingredienser till salsan och smaka av med salt, sweet chili och lime tills den får lagom hetta, syra och sälta.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och smaka av, den ska ha kraftig smak eftersom den är rätt tunn och ska spridas över mycket sallad.
Rosta cashewnötterna på 150 grader i ugnen ca 10 min. Jag brukar bara lägga dem på en bit folie på gallret. Hacka dem sedan grovt. Micra edamamebönorna tills de är varma och kläm dem ur skidorna om de är i sådana (det var den sorten jag hade hemma..). 
Lägg upp sallad och edamamebönorna på tallrikar, skeda över dressingen, lägg på salsan ovanpå salladen och låg den goda såsen dressa salladen ytterligare. Strö över hackade cashewnötter och lite mer koriander.
 
 

 
 
 

Chiapudding med kokos och mango

Till frukost idag fixade jag chiapudding smaksatt med kokos och toppad med mango och melon. Vad gör man inte för att få en liten karibisk guldkant på en ovanligt grå Stockholmsonsdag?

Till smaksättningen använde jag kokossmör, som är en grej jag har mixtrat ihop just för att ge kokossmak när man inte vill använda kokosmjölk eller riven kokos. Tänk jordnötssmör eller något av alla andra nötsmör som syns överallt nu. Man mixar helt enkelt vanlig riven kokos i en matberedare så länge att det blir finfördelat och tull slut smälter ihop till en kräm. Krämen stelnar när den svalnar, så jag brukar micra en bit kokossmör med lite mjölk till chiapuddingen så att den smälter. 




Chiapudding med kokossmak, mango och melon
2 portioner

40 g chiafrön
3,5 dl mjölk
15 g kokossmör (eller ta vanliga kokosflingor, då blir konsistensen lite grötigare)
0,5 tsk strösocker
 
Lägg kokossmöret i den mest ätvänliga och Pinterest-iga glasburk du har (dock inte en sådan med metall som på bilden, då får du ta en liten skål istället) och micra kokossmöret och en liten skvätt av mjölken i en knapp minut. Häll den blandningen och resten av mjölken i din burk (finfin snäpplåsburk OK nu!), i med lite socker, chiafrön och se till att locket är på ordentligt. Skaka våldsamt. Fortsätt att skaka livet ur burken typ var femte till tionde minut, tills fröna är jämt fördelade i hela mjölkmassan, det brukar ta ca 20 minuter. Ståll in i kylen och njut av att du har fixat frukost för två dagar - redigt!
 
Tärna cantaloupemelon och tina lite fryst mango, strö över puddingen, toppa med kokos och njut av en karibisk morgon!


tisdag 28 april 2015

Chilifest!

För några veckor sedan firades en 30-åring i familjen (dock inte jag som fortfarande är 20 something) med stort kalas! Chilifest var temat, och det bjöds på fantastiska Seabreezes till fördrink (serverade ur glasburk och med randiga sugrör, riktigt Pinterest-vänligt), Texas Chili enligt Jamie Olivers recept, enorma mängder guacamole, nachos av diverse olika sorter, pico de gallo och gräddfil till det.

Till dessert hade vi bakat heelt fantastiska Chocolate Fudge Brownies med pecannötter och mjölkchoklad, som toppades med en gräddklick. De var to die for (vilket jag nästan gjorde efter att jag hade ätit upp alla bortskurna kanter när vi bakade dem. Inte att rekommendera brownieintag av den storleken.) Men om man kan hålla sig till en rimlig konsumtion är detta nog något av det godaste man kan äta.

Tänkte dela upp recepten lite, men här kommer bilder som en tease.

Update! här kommer recept:
Texas Chili
Guacamole


Plus receptet på Seabreeze, känns som en riktig 80/90-talsdrink, men den är sjukt god, inte så söt och ganska bitter av grapefruktjuicen. Receptet nedan är för två drinkar, men eftersom det inte är någon kolsyra i så funkar den finfint att förbereda i stora batcher, vi blandade ca en liter i taget och hällde upp på fina flaskor några timmar innan festen.

 
Seabreeze
2 st
 
2 dl tranbärsjuice
1,25 dl blond grapefruktjuice
8 cl vodka
Två apelsinskivor
Lite mynta
 
Skaka ihop de flytande ingredienserna i en shaker (eller rör ihop i en skål bara). Häll upp i glas med rejält med is, dekorera med apelsin och mynta.
 
 
 
 

måndag 27 april 2015

Sallad med jordgubbar, fetaost och mynta

Jag kan ofta se fram så himla mycket emot en ensam hemmakväll, mest för att de är så otroligt sällsynta. Så tänker jag alltid att jag ska äta något riktigt smarrigt och något som F inte gillar och har SÅ högtflygande planer.. Men i fredags när en sån här unik kväll inträffade var jag totalt osugen på mat och vill egentligen bara käka popcorn till middag. För att rättfärdiga popcornfesten gjorde jag en enkel (och, i efterhand inser jag, en rätt tjejig) sallad. Jordgubbar, fetaost och mynta är en grym kombo! Jag har varit lite tveksam mot mynta tidigare men nu, kanske knuffad över kanten av en otroligt frodig mynta i köksfönstret som måste hållas i schack, börjar jag gilla det mer och mer! Frmaförallt i ett fruktigt sammanhang. Och frukt i mat är ju, som vi alla vet, en riktig winner.
 
 
Tjejsallad med jordgubbar, feta och mynta
1 tjejportion med popcornutrymme
 
Några blad romansallad
En liten näve småtomater
5 cm gurka
0,5 - 1 avokado
En liten bit vårlök, det ljusgröna
4 stora jordgubbar
40 g fetaost, grekisk såklart
6 blad mynta
 
Skär upp sallad, tomat  och gurka i bitar som du gillar det och lägg upp på tallrik. Skeda ur avokadon rakt på tallriken, och skiva jordgubbarna och lägg på. Smula över fetaosten, och strössla över små ringar av vårlök. Toppa salladen med rivna myntablad, och dressa med balsamico, olivolja, salt och peppar.



söndag 26 april 2015

Kanel- och kardemummaskorpor

Jag har gått och tänkt på prinsesskorpor på sistone. Små knapriga skorpor som mamma brukade baka när jag var liten. De är supergoda i sig själva, men jag har ju RÄTT svårt att följa recept och vill alltid mixtra till det lite för att få en egen twist. Entré, favoritkryddan kanel! Mördegskakorna mamma bakade i påskas med en kanel och sockerkant är en riktig favorit, och de här kanel- och kardemummaskorporna är som en ljuvlig hybrid av prinsesskorpor och kanelkakor. 


The setup.

 
Prydliga små bollar innan gräddning.
 

Efter första gräddningen är de så här puffiga och fina!


Kanel- och kardemummaskorpor
ca 90 stycken (men de är små, håller sig bra och perfekta att ge bort!)

1,5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor
1 nypa salt
150 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl grädde

2 msk kanel
1,5 msk socker

Blanda ihop de torra ingredienserna i en mixerbunke. Lägg i smöret skuret i lite mindre bitar och mixa ihop. Vid det här laget binder det inte alls utan är mest som ett smågrynigt mjöl. Häll i mjölk och grädde och mixa snabbt ihop till en grov deg, men den kommer fortfarande vara smulig bitvis. Ta upp degen på bänken och forma snabbt ihop den till en avlång klump. Dela i jämna bitar av lagom antal för att till slut få ihop mellan 40 och 50 små bitar. Rulla till bollar. Blanda i en liten skål ihop socker och kanel, och rulla runt varje boll en och en i skålen så att de blir helt täckta av socker och kanel. Lägg på plåt (de flyter inte ut särskilt mycket alls så de kan ligga ganska tätt). Grädda i 225 grader i 8 minuter, ta ut och dela skorporna i en överdel och en underdel med en gaffel, lägg på plåten igen och grädda vidare i 150 grader tills skorporna har fått lite färg och känns heltigenom torra, ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar på eftervärme en stund.

Matlagning på Cajsa Warg

Igår tillbringade jag hela dagen med ett härligt gäng tjejer för att fira att min gulliga vän C ska gifta sig! Möhippa alltså. Efter starten med ett PT-pass på morgonen vid Karlbergs slott (inte riktigt standard för mig att börja en lördagmorgon så... men det var faktiskt rätt kul!) kände jag mig betydligt mer på hemmaplan framåt kvällen. vi lagade trerätters tillsammans med två kockar på Cajsa Warg, och fick börja med att gå loss nere i butiken och plocka ihop massa godsaker. Dröm!


Superfin ostdisk.



Frukt- och grönsaksrummet - inte som på ICA Fältan direkt.
 
  
 
Vi började middagen med en ceviche på lax och pilgrimsmusslor. I marinaden fanns förutom lime okcså apelsinjuice och mynta, gott! Men jag måsate säga att min ceviche (recept HÄR) var snäppet vassare, så gott med lite fruktighet i allt det salta och chilistarka. Ovanpå fick vi friterade tortillasnören, kul grej att testa hemma!
 
 
 
Den blivande bruden, jag och ett gäng till lagade huvudrätten, en rimmad rödingfilé med vitvinsbrässerad fänkål, edamamekräm och picklad morotssallad med dill. Brässerad fänkål är ju så himla gott, jag tycker att den lyfter ännu mer om den får sällskap av gul lök i klyftor, och lite fiskbuljong i spadet. Funkar till alla fiskrätter! Därför får ni mitt recept på fänkål här nedanför istället.
 
 
Fänkål till fisk brässerad i vitt vin
4 portioner
 
2 fänkål, rätt stora
2 små gula lökar
En klick smör
1,5 dl vitt vin
2,5 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning/en skvätt fiskfond
Salt och peppar
 
Skär fänkål och lök i klyftor, lite mindre än på bilden så kanske 6-8 klyftor per lök/fänkål. Lägg i ugnsfast form, klicka i smöret, salta och peppra och kör in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter så att det får lite färg. Häll på fiskfond, vatten och vin, och låt gå klart i ugnen tills allt är mjukt, 15-25 minuter till. Om du vill förenkla ytterligare så kan man till och med tillaga fisken ovanpå grönsakerna i ugnen, allt i ett!

Till dessert lagades det strawberry shortbread med råkräm, men bilderna blev för mörka och gryniga till och med för denna inte så fotogeniska blogg :)

Godaste frukostmackan just nu

Trots att bröd är mitt bästa i livet försöker jag att undvika det i rätt stor utsträckning, åtminstone på vardagarna, för jag mår tråkigt nog bättre av det. Men ett litet knäcke då och då skadar ju inte, och framförallt inte ett finncrisp! Efter 4,5 år på finsk byrå har jag tydligen finskifierats så mycket att jag princip är beroende av de små rackarna. Men de är ju så krispiga, och omjöliga på något sätt = känns nyttigt och bra. 

För mig är nyckeln till ett bra frukostfinncrisp att foka på pålägget snarare än på brödet. Antingen en rejäl skiva god skinka och krispiga grönsaker, eller som idag, avokado toppat med lite gottis.


Finncrisp med avokado, citron och chili
1 lagom frukostportion

3 finncrisp
0,5 - 1 avokado
Pressad citron
Chiliflingor
Örtsalt

Ja alltså detta är ju inte mer komplicerat än det ser ut. Lägg en bit avokado på varje crisp, mosa till den med en gaffel, pressa över citron och strössla på lite chili och örtsalt. En näve småtomater i pyramidform till fullbordar frukosten. Och en kopp te då. Essentiellt.
 

lördag 25 april 2015

Middag hos mamma och pappa - gåsleversnittar och jordärtskockssoppa

När jag var i Göteborg för ett tag sedan blev det som vanligt en riktigt god middag hemma hos mamma och pappa. Den här gången var dessutom mina gudföräldrar med, riktig lyx för mig som äldstabarn att få ha fyra "föräldrar" för mig själv!

På grund av familjens konstanta hunger brukar vi alltid börja med en drink och något tilltugg i köket (för att inte världskrig ska bryta ut) medan maten fixas färdigt, och den här gången blev det små snittar med gåslever och äppelchutney till bubblet. Alltihop levererat direkt från Schweiz med gudföräldrarna! SÅ. Otroligt. Gott.

Gåslever på baguette med äppelchutney
Lagom till 5 hungriga

200 g gåslever
0,5 surdegsbaguette
1,5 dl äppelchutney

Skär baguetten på snedden i centimetertjocka skivor, lägg på galler och rosta i ugnen på 250 grader i några få minuter, passa noga, de ska vara krispiga utanpå men lite mjuka inuti! Låt brödet svalna och bred sedan på en bit gåslever på varje. Toppa med äppelchutney eller servera den bredvid i en skål.

Recept på äppelchutneyn kommer!



Till huvudrätt gjorde mamma jordärtskockssoppa som serverades med ett gäng pilgrimsmusslor och strösslades med örter.

Jordärtskockssoppa
5 portioner (och en del över)

1 kg jordärtskockor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 klick smör
2 dl torrt vitt vin
En skvätt grönsaksfond (alt. 2 grönsaksbuljongtärningar)
1,2 l vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

10-15 pilgrimsmusslor
Smör
Salt och peppar

Skala och grovhacka löken, vitlöken och jordärtskockorna. Fräs i smör på låg värme i ungefär 10 min tills löken blivit genomskinlig och glansig, det ska inte ta färg. Häll på vitt vin och låt koka upp ordentligt så att det kokar ihop, tillsätt sedan vatten och fond och låt koka 15-20 min tills allt är ordentligt mjukt. Mixa soppan med mixerstav och häll i grädden, låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna och smält smöret tills det blivit gyllene och tystnat. torka av pilgrimsmusslorna och stek en minut per sida i smöret, lägg upp på tallrikarna och salta och peppra sedan.

Häll soppan över pilgrimsmusslorna och garnera med färska örter, t.ex. timjan, basilika och persilja.

 

Till dessert blev det en riktigt klassiker i vårt hus - äggost. Det är en bohuslänsk specialitet som är mycket godare än den låter, det är som en rå och mer avancerad ostkaka ungefär, men utan mandelsmaken och inte lika söt. Hmm, den förklaringen gav kanske ca ingenting. Oh well, sjukt gott är det, och en av de rätter jag aldrig har lärt mig laga utan överlåter till systrarna och mamma som är experter. Helst ska den serveras med rårörda björnbär eller jordgubbar och klick lättvispad grädde. Den här gången blev det hallon, blåbär, mango och hemkokt jordgubbssylt, och mamma hade gjort äggosten i små miniformar (för övrigt mycket attraktiva i bekantskapskretsen, de turnerar ständigt).
 

fredag 24 april 2015

Brunch på Berns

När mamma var på besök i Stockholm var vi på Berns och åt brunch. Berns asiatiska brunch skiljer sig en hel del från stans övriga bruncher som jag ärligt talat är rätt trött på och inte så imponerad av. Allt är på Berns brunch förutom dessertbordet är asiatiskt och det är riktig mat det handlar om, ingen mjukstart med svampiga pannkakor och halvljummen toast här.

Vi började med den kalla delen av buffén som serveras på Berns fina veranda, och ostronen med asiatisk vinägrett på var divine.


Vi fortsatte sedan med den varma delen som inkluderar flera olika sorters dumplings, pork buns, Berns klassiska thaiköttbullar, sticky ribs, med mera, med mera, med mera. En ny smak för mig var friterade laxfenor - rätt gott men lite väl fett.

Det blev förstås också en vända till sushibaren där de grymma sushikockarna står och lägger upp bitar på löpande band, denna avdelning var definitivt den mest populära. Och med rätta, Berns sushi är riktigt bra! De vegetarisk bitarna sticker ut mest, mycket roligare än på många andra ställen. Åt t.ex. en jättegod med haricots verts.

Vi avslutade såklart med dessertbordet. Det dukas upp varje dag till lunch också, men det hör ju till ovanligheterna att jag tar en runda där efter en vardagslunch på Berns (födelsedagar undantaget :)), så nu var jag riktigt pepp på att testa cirka allt!

All in all kan jag verkligen rekommendera Berns brunch, den är fräsch, lite okonventionell och allt är gott = en bra brunch. Inte helt lätt att få tag på i den här stan! Tips tips!






onsdag 22 april 2015

Chokladbakade fikon

En superenkel dessert är aldrig fel att ha som ett ess i rockärmen när inspirationen har somnat! Chokladbakade fikon är perfekt när fikonen kanske inte är riktigt så smakrika och saftiga som man hade tänkt. En kula god vaniljglass, en klick vispad grädde eller lite vaniljkessella till så är det klart!
 

Chokladbakade fikon
4 personer
6-8 färska fikon
100 g mjölkchoklad eller vit choklad 
Vaniljglass/vispgrädde

Dela fikonen i halvor och lägg i en ugnsform. Hacka chokladen och strö över fikonen. Baka i ugnen i ca 15 min på 200 grader, håll koll på chokladen så att den får lite färg och ett litet krisp men inte blir bränd. 

Servera fikonen varma med grädde, glass eller vaniljkesella.

Frikadeller Ossobuco style

Ossobuco. Så grymt gott, och så grymt tidskrävande. Så när jag kom på i lördags eftermiddag att det var exakt det jag ville laga till middag samma kväll, men först efter en liten eftermiddagslur, så var det bara att vara lite kreativ för att hinna få mat innan midnatt. (Det lyckades precis, men det hade nog mer att göra med allt härligt man kan göra en lördagseftermiddag innan man börjar laga middag, och med det trevliga sällskapet i köket.)
 
Smakerna i grytan efterhärmar en riktig ossobuco, men istället för kalvlägg gjorde jag frikadeller av lika delar nötfärs och fläskfärs. Eller frikadeller och frikadeller, jag tycker köttbullar som bara får koka i sås utan att stekas innan blir lite för lösa i konsistensen, så jag stekte dem i olivolja innan de hamnade i grytan.
 
Vilken ossobuco och ossobucokopia som helst kräver gremolata. Persilja, vitlök och citronzest piggar upp de mustiga smakerna i grytan och lyfter hela rätten.
 
Till grytan tyckte F att vi skulle ha smörstekta gnocchi, som vi fick på en middag hos några vänner för ett tag sedan och som han verkligen fastnade för. Vissa fick en ny lärdom: det finns två sorters gnocchi. Den sorten som man skulle kunna kalla pastasnäckor förvandlas inte till gula små fylliga kuddar av potatispastadeg när de kokas och steks i smör. I say no more. Men efter en tur till till affären fick vi världsgoda gnocchis!  
 

 
 
 
 
Fricadelli Ossobuco
6-8 portioner
 
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
2 ägg
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1 msk kalvfond
 
Blanda ihop färsen med ägg, citronzest (bara det yttersta gula av citronskalet som finrivs på rivjärn), riven vitlök, kalvfond och salt och peppar tills det blir en smidig smet. Provstek en liten bit för att se att kryddningen är rätt. Rulla stora köttbullar, tänk golfbolls-size. Stek i omgångar i en klick smör och lite olivolja tills de får fin färg runtom, de behöver inte bli genomstekta.
 
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
3 stjälkar bladselleri
2 msk tomatpure
0,5-1 tsk torkade chiliflingor
1 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
4 burkar krossade tomater
Salt och peppar
 
Hacka löken, skär morötterna och sellerin i minismå tärningar och riv vitlöken. Fräs i en rejäl klunk olivolja så att det blir mjukt men inte får färg (=sofritto och lyfter ca alla rätter med tomat i till himmelska höjder), ca 10-15 minuter. Släng i tomatpurén och fräs den också någon minut eller två, då får den mycket godare smak. I med chiliflingorna, men innan de får för mycket värme, häll i vinet och balsamvinägern och låt bubbla bort ordentligt. Häll i tomaterna, salta och peppra och glöm bort grytan på låg värme någon halvtimme eller så. Lägg sedan i de förstekta köttbullarna och låt dem sjuda klart i grytan, samtidigt som såsen får smak av köttbullarna, win win! Efter 15 minuter en kvart borde de vara klara. Och då har du fixat gremolatan och gnocchisarna! 
 

 

 
Smörstekt gnocchi (eller Tusen gånger godare gnocchi)
4 portioner
 
1 paket färsk gnocchi (500 g)
25 g smör
1 msk olivolja
Salt och peppar
 
Koka upp rejält med saltat vatten, och släng i gnocchin när det kokar ordentligt. Låt koka tills de små kuddarna flyter upp, tar ca 2-3 minuter. Inte längre än så, då blir det för mjukt! Häll av och spola med kallt vatten lite kort så att kokningen avstannar och de inta fastnar i varandra. Hetta upp en stor stekpanna med smör och olivolja, och stek gnocchin på ganska hög värme så att den får en fin stekyta, gyllene färg och blir lite knaprig.
 
 
 
Gremolata
ca 6 portioner
 
1 kruka persilja
2 citroner, zesten
2 vitlöksklyftor
 
Hacka persiljan lite mellangrovt. Riv citronskalet på fint rivjärn, och riv sedan vitlöken på samma. Det ska bli små strimlor av det, inte totalt mos. Rör sedan ihop det fantastiska strösslet och liva upp Ossobuco eller ungefär vilken annan rätt som helst genom att strö detta på toppen.

tisdag 21 april 2015

Kanske Italiens godaste grej - Sgabei

Vi gjorde en fantastisk road trip i Italien i höstas. 3 dagar längs Liguriens kust, och vi upplevde så otroligt mycket härligt italienskt, framförallt så mycket god mat. 

En natt bodde vi på en liten ageiturismo i en by upp mot bergen innanför cinque terre, vi var de enda utländska gästerna och värdparet kunde inte ett ord engelska så det var bara att go with the flow och se glad ut. Vilket inte var svårt alls när vifick in något av det godaste jag ätit till middag. Menyn var såklart förutbestämd och en äkta gammal tjock italiensk mateona stod i köket och bakade ut små degknyten som vi trodde var pasta. Det visade sig vara Sgabei, som är en slags friterade små degbitar som man öppnar upp och äter med charkuterier, mozzarella och en tomatsallad, allt från egna gården såklart. Att något så enkelt kan vara så brutalt gott! Gårdens egna vin i en kanna till det, riktigt rustikt och helt perfekt.


Till dessert fortsatte sgabei-himlen, då fylldes de istället med nutella och pudrades med kakao och florsocker. Sjukt mäktigt och lika otroligt gott! Till detta blev vi erbjudna diverse olika spritsorter som Lucio hade bryggt ihop själv på gården. Varianten med mandarin från trädet utanför ytterdörren föll vi totalt för och lyckades till och med köpa med oss en flaska hem, en hel del teckenspråk krävdes där. Men det är så värt det, smaken är som att ta en tugga av en mandarin i koncentrerad form, man kommer rakt tillbaka till agriturismon i Italien! 



måndag 20 april 2015

Middag med sydamerikanska influenser

Det är inte ofta vi lyckas samla hela familjen för en middag eftersom alla är utspridda över landet och ofta någon helt annanstans i världen, men när vi gjorde det i Stockholm senast var det såklart grymt trevligt! Jag lagade två rätter med sydamerikansk touch, ett säkert kort och en ny favorit.
 
Pulled pork är en riktig stammis i vårt kök, har lagat det hur många gånger som helst på olika vis, över natt och över dag och med tusen olika kryddningar. Även om det inte känns fullt lika spännande längre så är är ju sjukt smidigt att kunna förbereda största delen av middagen långt innan det är dags, när man är en sann tidsoptimist. 

Till förrätt ville jag göra något mer utmanande och testade därför att göra ceviche för första gången. Jag gjorde den på lax och pilgrimsmussla, som jag tycker är rätt lätta att gilla i rå form även för de som inte är sushifantaster (hej pappa!). Fisken tillagas av syran i marinaden man lägger den i, men den får inte marineras för länge för då kan den bli helt hård. Och den fick faktiskt full pott av alla, raw foodies såväl som husmanslovers!

Jag stekte några tortillabröd krispiga i olivolja i en het panna, strödde på lite flingsalt och skar i snibbar att ha till cevichen, Crunch är aldrig fel! Och den 80-taliga uppläggningen med salladsblad i martiniglas är förstås obligatorisk.


Ceviche på lax och pilgrimsmusslor
6 personer

300 g laxfilé
150 g pilgrimsmusslor
2 lime
1 färsk röd chili
2 tsk flytande honung
0,5 dl god olivolja
0,5 kruka koriander
1 mango
Salt och peppar
 
Salladsblad
 
3 tortillabröd
2 msk olivolja
Flingsalt
 
Skala mangon och skär i små tärningar, ca 0,5 x 0,5 cm. Skär laxen och pilgrimsmusslorna i lika stora tärningar. Det går mycket lättare att skära om fisken är halvfryst! Finhacka chilin, och tvätta händerna efteråt så att du inte råkar få chilirester ögonen eller så sen. Blanda ihop marinaden av limesaft, olivolja, chili, honung salt och lite peppar. Smaka av så att den har lagom hetta och sötma, men tänk på att det blir lite saltare i sig själv när fisken kommer i. Lägg i laxen och pilgrimsmusslorna och låt marinera 20-30 minuter, men inte mer än så! Blanda i mangon och rejält med grovhackad koriander precis innan servering.
 
Under tiden som fisken marinerar, stek tortillabröden i lite olivolja så att de puffar upp och får ordentligt med färg. Salta med flingsalt och skär upp i snibbar.
 
Servera cevichen i glas, gärna på ett salladsblad för att få äkta sydamerikansk (och 80-tals-) känsla!
 
 
 


Till pulled pork kan man ju anpassa nivån på tillbehören helt efter energinivå och ambition. Nu var det läge att imponera lite på familjen så den här gången slog vi på stora trumman och gjorde alla upptänkliga tillbehör; en klassisk guacamole, den svarta bönröran frijoles refritos (syrrans förstjänst att jag hittat denna goding, tack I!), rostad majs, salsa på ananas och tomat, snabbsyrad rödlök och så det vanliga i form av gräddfil och diverse krispiga grönsaker, recept på allting kommer efterhand i länkar!

Ugnsbakad rabarber, mandelflarn med havssalt och kardemummakräm

På söndagarna brukar F och jag fixa söndagsmiddag tillsammans med min syster och hans syster som båda bor i stan. Jag har alltid tyckt att det har varit lite deppigt på söndagarna när vänner som är stockholmare åker hem till sina föräldrar på söndagsmiddag, så när min syster I flyttade hit i höstas så drog vi igång denna tradition, så mysigt!

Igår la jag mest krut på desserten, ugnsbakad rabarber med mandelhavreflarn med havssalt och en kräm på kesella smaksatt med kardemumma. Rabarbern kommer från mamma och pappas trädgård förra sommaren och har legat i frysen och väntat på bättre tider, som uppenbarligen dök upp igår. Den ugnsbakades långsamt med lite socker och vaniljpulver och blev smältande mör och fin. Både rabarbern och krämen jag gjorde till var ganska syrliga, men flarnen är ju riktigt söta och knäckiga så jag tyckte att det blev en bra avvägning. Om man är mer av en sweet tooth kan man ju lägga till lite mer socker bara.

Jag gjorde ganska små portioner eftersom vi hade ätit en rejäl middag, så rabarbern som blev över kommer jag njuta av till morgonens chiapudding nu i veckan. Kan tänka mig att den är supergod att använda som fyllning i t.ex. en pavlova också.



Ugnsbakad rabarber
4 portioner

4 stjälkar rabarber
0,5 dl socker
En knivsudd äkta vaniljpulver

Skär upp rabarbern i bitar om ca 5 cm. Lägg i ugnsfast form och strö över sockret samt vaniljpulvret. Täck formen med folie och baka i ugnen i ca 40 min på 175 grader.



Kardemummakräm
4 portioner

1,5 dl kesella (jag använda lättkesella eftersom det är något jag alltid har hemma, och la därför till lite vispad grädde för att få krämen lite fylligare)
(2 msk vispgrädde)
2 tsk honung
Några kardemummafrön
en knivsudd vaniljpulver

Mortla kardemumman och blanda i ca 1 krm kardemumma ihop med resten av ingredienserna. Smaka av sötman och lägg till lite mer honung eller socker mo du tycker att det behövs.



Havreflarn med mandel och havssalt
Ca 25 stycken
 
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk sirap (jag väljer mörk sirap som är lite fylligare och mer rostad i smaken, men ljus funkar lika bra)
0,5 tsk bakpulver
2 msk grädde
1 dl sötmandel
1 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Hacka mandelm ganska fint men lämna enkel lite större bitar. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet rakt i kastrullen med smöret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 12 på varje papper, de flyter ut rätt mycket! Strö lite flingsalt över varje klick. Grädda 6-7 i 200 grader. Om de ser mörka ut i kanterna men ljusa i mitten, sänk till 175 och grädda ett par minuter till. Låt svalna på plåten.

söndag 19 april 2015

Havreflarn med mandel och flingsalt

För första gången på ett tag var jag sugen på att baka! Jag kände för att göra vanliga havreflarn lite mindre vanliga (för varför göra någonting som vanligt när man kan konstra till det lite?) så jag la till två av mina favoriter, mandel och flingsalt. Nästan allt som är sött, framförallt grejer med kola- eller chokladtoner, lyfts upp några snäpp med några krispiga flingor havssalt på toppen tycker jag. Havreflarn är ju så otroligt enkelt och snabbt att baka, bara att blanda ihop smeten i en kastrull, klicka upp på plåt och grädda av några få minuter. Och helt beroendeframkallande om man är sötsugen! De här flarnen blir extra knäckiga med mandel i men fortfarande sega och goda i mitten.


Havreflarn med mandel och havssalt
Ca 25 stycken

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk sirap (jag väljer mörk sirap som är lite fylligare och mer rostad i smaken, men ljus funkar lika bra)
0,5 tsk bakpulver
2 msk grädde
1 dl sötmandel
1 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Hacka mandelm ganska fint men lämna enkel lite större bitar. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet rakt i kastrullen med smöret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 12 på varje papper, de flyter ut rätt mycket! Strö lite flingsalt över varje klick. Grädda 6-7 i 200 grader. Om de ser mörka ut i kanterna men ljusa i mitten, sänk till 175 och grädda ett par minuter till. Låt svalna på plåten. Jag testade att böja några över en flaska så att de blev rundade, det kan man ju göra om man har tid över :) 


fredag 17 april 2015

Födelsedagsmiddag på Kommendören


Nu i veckan var det ju min födelsedag, och det firades i princip från morgon till kväll! Totalt ojämn födelsedag, men varför inte fira så fort man får tillfälle, tänker jag! 
 
Födelsedagen avslutades på Kommendören med ett fint gäng vänner, och där åt vi massa goda mellanrätter (jag smakade på de flesta.. är man födelsedagsbarn så får man väl norpa lite från de andras tallrikar? OK, jag gör det varje dag..). Kommendören kör crossover-kök, en del amerikanskt, lite svenskt och franskt och en släng asiatiskt. 

Jag började med färsk vit sparris med brynt-smörmayo, kapris och parmesan. Milda fina smaker, men hade kunnat smaka lite mer!
 

Ett par av de andra testade en ceviche som jag också smakade på, supergod!! Pilgrimsmusslor i rätt stora bitar, och bl.a. mango och granatäpple gjorde den riktigt fruktig. Till cevichen serverades popcorn Carribbean style, lite oklart vad det karibiska var i dem dock. Men popcorn tackar jag aldrig nej till, så why not.


Det finns ett par olika sorters minisliders och minitacos på menyn, och de är verkligen mini, max 2 tuggor. Väldigt gulliga!


H testade en hel liten fårkyckling i en supersmarrig tomatsås med aubergine, kikärtor och spiskummin, det måste jag definitivt testa att göra hemma! Så söt servering i ministekpanna också.


Jag är svag för en riktigt bra Mac & Cheese, och denna med panerad friterad kalvbräss, rostad pata negra och tryffel var god, men hade också mått bra av liiite mer kryddor.


A's friterade tonfisk med grön mangosallad var däremot helt divine precis som den var. Den ska jag lätt testa nästa gång!


Lite friterad kyckling med honey mustard dip blev det också.


Och några ekologiska gambas med vitlök och chili.


Allt som allt en superhärlig födelsedagsmiddag, och så skönt att för en gångs skull inte fixa födelsedagsfirande hemma. Laddar för nästa år istället, då lär det bli rejält kalas!

Tacos på Coba

När en kompis från London var på besök för ett tag sedan styrde vi upp en härlig tjejmiddag en vardagkväll. Så härligt att träffa det här gänget tjejer som jag inte hänger med så ofta, men det är alltid lika kul när vi ses! Vi hamnade på Coba, ett superhärligt mexikanskt ställe, som en av tjejernas pojkvän driver.

Vi började såklart med Cobas fantastiska guacamole. Den är precis som en äkta mexikansk guaca grov i texturen, kryddad med pico de gallo och helt beroendeframkallande. Till får man en papperspåse med hemfriterade tortilla strips. Det blev både en och två refills på denna innan alla damerna var redo att beställa huvudrätt I tell you..



Till huvudrätt kan man antingen välja en kombo av olika tacos, eller en "klassisk" huvudrätt. För en person som lider av frukstansvärd menybeslutsångest är detta såklart heaven, japp, det blev det tacos för mig. Jag testade en med entrecote, manchego och chorizo, en med friterad torsk, picklad rödkål och chipotlemayo, och en med ceviche som serverades i ett friterad tortillabröd tillsammans med friterad plantain (alltså matbanan). Alla var goda, men cevichen hade behövt lite mer kryddning, det hälsade vi köket direkt (perks med att vara där med en insider på stället :)).


Nästa gång vill jag testa några av de andra tacosarna, den med hummer och den med långlagade oxrevben lockar mest, och sist men inte minst CHURROS!!! som de har på sin dessertmeny. När vi var där senast satte guacamolen till förrätt käppar i desserthjulet, men churrosen på Coba står högt upp på min lista "rätter att testa på restos" (japp, den finns).