Ossobuco. Så grymt gott, och så grymt tidskrävande. Så när jag kom på i lördags eftermiddag att det var exakt det jag ville laga till middag samma kväll, men först efter en liten eftermiddagslur, så var det bara att vara lite kreativ för att hinna få mat innan midnatt. (Det lyckades precis, men det hade nog mer att göra med allt härligt man kan göra en lördagseftermiddag innan man börjar laga middag, och med det trevliga sällskapet i köket.)
Smakerna i grytan efterhärmar en riktig ossobuco, men istället för kalvlägg gjorde jag frikadeller av lika delar nötfärs och fläskfärs. Eller frikadeller och frikadeller, jag tycker köttbullar som bara får koka i sås utan att stekas innan blir lite för lösa i konsistensen, så jag stekte dem i olivolja innan de hamnade i grytan.
Vilken ossobuco och ossobucokopia som helst kräver gremolata. Persilja, vitlök och citronzest piggar upp de mustiga smakerna i grytan och lyfter hela rätten.
Till grytan tyckte F att vi skulle ha smörstekta gnocchi, som vi fick på en middag hos några vänner för ett tag sedan och som han verkligen fastnade för. Vissa fick en ny lärdom: det finns två sorters gnocchi. Den sorten som man skulle kunna kalla pastasnäckor förvandlas inte till gula små fylliga kuddar av potatispastadeg när de kokas och steks i smör. I say no more. Men efter en tur till till affären fick vi världsgoda gnocchis!
Fricadelli Ossobuco
6-8 portioner
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
2 ägg
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1 msk kalvfond
Blanda ihop färsen med ägg, citronzest (bara det yttersta gula av citronskalet som finrivs på rivjärn), riven vitlök, kalvfond och salt och peppar tills det blir en smidig smet. Provstek en liten bit för att se att kryddningen är rätt. Rulla stora köttbullar, tänk golfbolls-size. Stek i omgångar i en klick smör och lite olivolja tills de får fin färg runtom, de behöver inte bli genomstekta.
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
3 stjälkar bladselleri
2 msk tomatpure
0,5-1 tsk torkade chiliflingor
1 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
4 burkar krossade tomater
Salt och peppar
Hacka löken, skär morötterna och sellerin i minismå tärningar och riv vitlöken. Fräs i en rejäl klunk olivolja så att det blir mjukt men inte får färg (=sofritto och lyfter ca alla rätter med tomat i till himmelska höjder), ca 10-15 minuter. Släng i tomatpurén och fräs den också någon minut eller två, då får den mycket godare smak. I med chiliflingorna, men innan de får för mycket värme, häll i vinet och balsamvinägern och låt bubbla bort ordentligt. Häll i tomaterna, salta och peppra och glöm bort grytan på låg värme någon halvtimme eller så. Lägg sedan i de förstekta köttbullarna och låt dem sjuda klart i grytan, samtidigt som såsen får smak av köttbullarna, win win! Efter 15 minuter en kvart borde de vara klara. Och då har du fixat gremolatan och gnocchisarna!
Smörstekt gnocchi (eller Tusen gånger godare gnocchi)
4 portioner
1 paket färsk gnocchi (500 g)
25 g smör
1 msk olivolja
Salt och peppar
Koka upp rejält med saltat vatten, och släng i gnocchin när det kokar ordentligt. Låt koka tills de små kuddarna flyter upp, tar ca 2-3 minuter. Inte längre än så, då blir det för mjukt! Häll av och spola med kallt vatten lite kort så att kokningen avstannar och de inta fastnar i varandra. Hetta upp en stor stekpanna med smör och olivolja, och stek gnocchin på ganska hög värme så att den får en fin stekyta, gyllene färg och blir lite knaprig.
Gremolata
ca 6 portioner
1 kruka persilja
2 citroner, zesten
2 vitlöksklyftor
Hacka persiljan lite mellangrovt. Riv citronskalet på fint rivjärn, och riv sedan vitlöken på samma. Det ska bli små strimlor av det, inte totalt mos. Rör sedan ihop det fantastiska strösslet och liva upp Ossobuco eller ungefär vilken annan rätt som helst genom att strö detta på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar