måndag 20 april 2015

Ugnsbakad rabarber, mandelflarn med havssalt och kardemummakräm

På söndagarna brukar F och jag fixa söndagsmiddag tillsammans med min syster och hans syster som båda bor i stan. Jag har alltid tyckt att det har varit lite deppigt på söndagarna när vänner som är stockholmare åker hem till sina föräldrar på söndagsmiddag, så när min syster I flyttade hit i höstas så drog vi igång denna tradition, så mysigt!

Igår la jag mest krut på desserten, ugnsbakad rabarber med mandelhavreflarn med havssalt och en kräm på kesella smaksatt med kardemumma. Rabarbern kommer från mamma och pappas trädgård förra sommaren och har legat i frysen och väntat på bättre tider, som uppenbarligen dök upp igår. Den ugnsbakades långsamt med lite socker och vaniljpulver och blev smältande mör och fin. Både rabarbern och krämen jag gjorde till var ganska syrliga, men flarnen är ju riktigt söta och knäckiga så jag tyckte att det blev en bra avvägning. Om man är mer av en sweet tooth kan man ju lägga till lite mer socker bara.

Jag gjorde ganska små portioner eftersom vi hade ätit en rejäl middag, så rabarbern som blev över kommer jag njuta av till morgonens chiapudding nu i veckan. Kan tänka mig att den är supergod att använda som fyllning i t.ex. en pavlova också.



Ugnsbakad rabarber
4 portioner

4 stjälkar rabarber
0,5 dl socker
En knivsudd äkta vaniljpulver

Skär upp rabarbern i bitar om ca 5 cm. Lägg i ugnsfast form och strö över sockret samt vaniljpulvret. Täck formen med folie och baka i ugnen i ca 40 min på 175 grader.



Kardemummakräm
4 portioner

1,5 dl kesella (jag använda lättkesella eftersom det är något jag alltid har hemma, och la därför till lite vispad grädde för att få krämen lite fylligare)
(2 msk vispgrädde)
2 tsk honung
Några kardemummafrön
en knivsudd vaniljpulver

Mortla kardemumman och blanda i ca 1 krm kardemumma ihop med resten av ingredienserna. Smaka av sötman och lägg till lite mer honung eller socker mo du tycker att det behövs.



Havreflarn med mandel och havssalt
Ca 25 stycken
 
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk sirap (jag väljer mörk sirap som är lite fylligare och mer rostad i smaken, men ljus funkar lika bra)
0,5 tsk bakpulver
2 msk grädde
1 dl sötmandel
1 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Hacka mandelm ganska fint men lämna enkel lite större bitar. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet rakt i kastrullen med smöret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 12 på varje papper, de flyter ut rätt mycket! Strö lite flingsalt över varje klick. Grädda 6-7 i 200 grader. Om de ser mörka ut i kanterna men ljusa i mitten, sänk till 175 och grädda ett par minuter till. Låt svalna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar