söndag 19 april 2015

Havreflarn med mandel och flingsalt

För första gången på ett tag var jag sugen på att baka! Jag kände för att göra vanliga havreflarn lite mindre vanliga (för varför göra någonting som vanligt när man kan konstra till det lite?) så jag la till två av mina favoriter, mandel och flingsalt. Nästan allt som är sött, framförallt grejer med kola- eller chokladtoner, lyfts upp några snäpp med några krispiga flingor havssalt på toppen tycker jag. Havreflarn är ju så otroligt enkelt och snabbt att baka, bara att blanda ihop smeten i en kastrull, klicka upp på plåt och grädda av några få minuter. Och helt beroendeframkallande om man är sötsugen! De här flarnen blir extra knäckiga med mandel i men fortfarande sega och goda i mitten.


Havreflarn med mandel och havssalt
Ca 25 stycken

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk sirap (jag väljer mörk sirap som är lite fylligare och mer rostad i smaken, men ljus funkar lika bra)
0,5 tsk bakpulver
2 msk grädde
1 dl sötmandel
1 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Hacka mandelm ganska fint men lämna enkel lite större bitar. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet rakt i kastrullen med smöret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 12 på varje papper, de flyter ut rätt mycket! Strö lite flingsalt över varje klick. Grädda 6-7 i 200 grader. Om de ser mörka ut i kanterna men ljusa i mitten, sänk till 175 och grädda ett par minuter till. Låt svalna på plåten. Jag testade att böja några över en flaska så att de blev rundade, det kan man ju göra om man har tid över :) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar