onsdag 29 april 2015

Sesamlax med asiatisk sallad och mangosalsa



Att panera lax i sesamfrö är så himla gott! Jag är lite insnöad på olika typer av sallader just ny, helst asiatiska. Igår blev dessa två tankar kompisar och resultatet blev en sallad med lax och en salsa på mango och gurka. 
 
Jag gillar när laxen har en nästan rå kärna, så de här gången körde jag lite överkurs för att vara en vanlig tisdag och tempade laxen med digitaltermometer i ugnen. 52 grader = perfektion!
 

 
 
 
Sesampanerad lax med mango- och gurksalsa på salladsbädd
2 personer
Laxen
300 g färsk laxfilé
0,5 lime, saften
1 tsk salt
0,5 dl sesamfrö
Salsan
1 dl fryst tärnad mango
10 cm gurka
7 cm vårlök, det gröna
1 liten näve koriander
1 lime
0,25 färsk chili
1 msk sweet chilisås
Salt
Salladen
0,5 påse blandad sallad
2 dl edamamebönor i skida (eller 1 dl urtagna små bönor)
1 liten näve cashewnötter 
Dressing
1 msk fisksås
2 tsk sweet chilisås
0,5 lime
Pressa lime över fisken och salta, låt stå ca 15 min. Detta gör att lite av den fetaste laxsmaken försvinner, vilket jag tycker är bra. Häll upp sesamfrön på en assiett, torka av laxen och doppa alla sidor i sesamfrön, tryck fast dem ordentligt. Hetta upp dn stekpanna med lite rapsolja tills den är riktigt het och stek laxen tills sesamfrön får färg, ca 1-2 min per sida. Lägg i ugnsfast form och låt gå klart i ugnen på 150 grader i ca 10-12 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader.
Tärna gurka i samma storlek som mangon, finhacka chilin och skiva vårlöken. Blanda ihop alla ingredienser till salsan och smaka av med salt, sweet chili och lime tills den får lagom hetta, syra och sälta.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och smaka av, den ska ha kraftig smak eftersom den är rätt tunn och ska spridas över mycket sallad.
Rosta cashewnötterna på 150 grader i ugnen ca 10 min. Jag brukar bara lägga dem på en bit folie på gallret. Hacka dem sedan grovt. Micra edamamebönorna tills de är varma och kläm dem ur skidorna om de är i sådana (det var den sorten jag hade hemma..). 
Lägg upp sallad och edamamebönorna på tallrikar, skeda över dressingen, lägg på salsan ovanpå salladen och låg den goda såsen dressa salladen ytterligare. Strö över hackade cashewnötter och lite mer koriander.
 
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar