Jag har gått och tänkt på prinsesskorpor på sistone. Små knapriga skorpor som mamma brukade baka när jag var liten. De är supergoda i sig själva, men jag har ju RÄTT svårt att följa recept och vill alltid mixtra till det lite för att få en egen twist. Entré, favoritkryddan kanel! Mördegskakorna mamma bakade i påskas med en kanel och sockerkant är en riktig favorit, och de här kanel- och kardemummaskorporna är som en ljuvlig hybrid av prinsesskorpor och kanelkakor.
The setup.
Prydliga små bollar innan gräddning.
Efter första gräddningen är de så här puffiga och fina!
Kanel- och kardemummaskorpor
ca 90 stycken (men de är små, håller sig bra och perfekta att ge bort!)
1,5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor
1 nypa salt
150 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
2 msk kanel
1,5 msk socker
Blanda ihop de torra ingredienserna i en mixerbunke. Lägg i smöret skuret i lite mindre bitar och mixa ihop. Vid det här laget binder det inte alls utan är mest som ett smågrynigt mjöl. Häll i mjölk och grädde och mixa snabbt ihop till en grov deg, men den kommer fortfarande vara smulig bitvis. Ta upp degen på bänken och forma snabbt ihop den till en avlång klump. Dela i jämna bitar av lagom antal för att till slut få ihop mellan 40 och 50 små bitar. Rulla till bollar. Blanda i en liten skål ihop socker och kanel, och rulla runt varje boll en och en i skålen så att de blir helt täckta av socker och kanel. Lägg på plåt (de flyter inte ut särskilt mycket alls så de kan ligga ganska tätt). Grädda i 225 grader i 8 minuter, ta ut och dela skorporna i en överdel och en underdel med en gaffel, lägg på plåten igen och grädda vidare i 150 grader tills skorporna har fått lite färg och känns heltigenom torra, ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar på eftervärme en stund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar