tisdag 21 april 2015

Kanske Italiens godaste grej - Sgabei

Vi gjorde en fantastisk road trip i Italien i höstas. 3 dagar längs Liguriens kust, och vi upplevde så otroligt mycket härligt italienskt, framförallt så mycket god mat. 

En natt bodde vi på en liten ageiturismo i en by upp mot bergen innanför cinque terre, vi var de enda utländska gästerna och värdparet kunde inte ett ord engelska så det var bara att go with the flow och se glad ut. Vilket inte var svårt alls när vifick in något av det godaste jag ätit till middag. Menyn var såklart förutbestämd och en äkta gammal tjock italiensk mateona stod i köket och bakade ut små degknyten som vi trodde var pasta. Det visade sig vara Sgabei, som är en slags friterade små degbitar som man öppnar upp och äter med charkuterier, mozzarella och en tomatsallad, allt från egna gården såklart. Att något så enkelt kan vara så brutalt gott! Gårdens egna vin i en kanna till det, riktigt rustikt och helt perfekt.


Till dessert fortsatte sgabei-himlen, då fylldes de istället med nutella och pudrades med kakao och florsocker. Sjukt mäktigt och lika otroligt gott! Till detta blev vi erbjudna diverse olika spritsorter som Lucio hade bryggt ihop själv på gården. Varianten med mandarin från trädet utanför ytterdörren föll vi totalt för och lyckades till och med köpa med oss en flaska hem, en hel del teckenspråk krävdes där. Men det är så värt det, smaken är som att ta en tugga av en mandarin i koncentrerad form, man kommer rakt tillbaka till agriturismon i Italien! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar