måndag 20 april 2015

Middag med sydamerikanska influenser

Det är inte ofta vi lyckas samla hela familjen för en middag eftersom alla är utspridda över landet och ofta någon helt annanstans i världen, men när vi gjorde det i Stockholm senast var det såklart grymt trevligt! Jag lagade två rätter med sydamerikansk touch, ett säkert kort och en ny favorit.
 
Pulled pork är en riktig stammis i vårt kök, har lagat det hur många gånger som helst på olika vis, över natt och över dag och med tusen olika kryddningar. Även om det inte känns fullt lika spännande längre så är är ju sjukt smidigt att kunna förbereda största delen av middagen långt innan det är dags, när man är en sann tidsoptimist. 

Till förrätt ville jag göra något mer utmanande och testade därför att göra ceviche för första gången. Jag gjorde den på lax och pilgrimsmussla, som jag tycker är rätt lätta att gilla i rå form även för de som inte är sushifantaster (hej pappa!). Fisken tillagas av syran i marinaden man lägger den i, men den får inte marineras för länge för då kan den bli helt hård. Och den fick faktiskt full pott av alla, raw foodies såväl som husmanslovers!

Jag stekte några tortillabröd krispiga i olivolja i en het panna, strödde på lite flingsalt och skar i snibbar att ha till cevichen, Crunch är aldrig fel! Och den 80-taliga uppläggningen med salladsblad i martiniglas är förstås obligatorisk.


Ceviche på lax och pilgrimsmusslor
6 personer

300 g laxfilé
150 g pilgrimsmusslor
2 lime
1 färsk röd chili
2 tsk flytande honung
0,5 dl god olivolja
0,5 kruka koriander
1 mango
Salt och peppar
 
Salladsblad
 
3 tortillabröd
2 msk olivolja
Flingsalt
 
Skala mangon och skär i små tärningar, ca 0,5 x 0,5 cm. Skär laxen och pilgrimsmusslorna i lika stora tärningar. Det går mycket lättare att skära om fisken är halvfryst! Finhacka chilin, och tvätta händerna efteråt så att du inte råkar få chilirester ögonen eller så sen. Blanda ihop marinaden av limesaft, olivolja, chili, honung salt och lite peppar. Smaka av så att den har lagom hetta och sötma, men tänk på att det blir lite saltare i sig själv när fisken kommer i. Lägg i laxen och pilgrimsmusslorna och låt marinera 20-30 minuter, men inte mer än så! Blanda i mangon och rejält med grovhackad koriander precis innan servering.
 
Under tiden som fisken marinerar, stek tortillabröden i lite olivolja så att de puffar upp och får ordentligt med färg. Salta med flingsalt och skär upp i snibbar.
 
Servera cevichen i glas, gärna på ett salladsblad för att få äkta sydamerikansk (och 80-tals-) känsla!
 
 
 


Till pulled pork kan man ju anpassa nivån på tillbehören helt efter energinivå och ambition. Nu var det läge att imponera lite på familjen så den här gången slog vi på stora trumman och gjorde alla upptänkliga tillbehör; en klassisk guacamole, den svarta bönröran frijoles refritos (syrrans förstjänst att jag hittat denna goding, tack I!), rostad majs, salsa på ananas och tomat, snabbsyrad rödlök och så det vanliga i form av gräddfil och diverse krispiga grönsaker, recept på allting kommer efterhand i länkar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar