lördag 25 april 2015

Middag hos mamma och pappa - gåsleversnittar och jordärtskockssoppa

När jag var i Göteborg för ett tag sedan blev det som vanligt en riktigt god middag hemma hos mamma och pappa. Den här gången var dessutom mina gudföräldrar med, riktig lyx för mig som äldstabarn att få ha fyra "föräldrar" för mig själv!

På grund av familjens konstanta hunger brukar vi alltid börja med en drink och något tilltugg i köket (för att inte världskrig ska bryta ut) medan maten fixas färdigt, och den här gången blev det små snittar med gåslever och äppelchutney till bubblet. Alltihop levererat direkt från Schweiz med gudföräldrarna! SÅ. Otroligt. Gott.

Gåslever på baguette med äppelchutney
Lagom till 5 hungriga

200 g gåslever
0,5 surdegsbaguette
1,5 dl äppelchutney

Skär baguetten på snedden i centimetertjocka skivor, lägg på galler och rosta i ugnen på 250 grader i några få minuter, passa noga, de ska vara krispiga utanpå men lite mjuka inuti! Låt brödet svalna och bred sedan på en bit gåslever på varje. Toppa med äppelchutney eller servera den bredvid i en skål.

Recept på äppelchutneyn kommer!



Till huvudrätt gjorde mamma jordärtskockssoppa som serverades med ett gäng pilgrimsmusslor och strösslades med örter.

Jordärtskockssoppa
5 portioner (och en del över)

1 kg jordärtskockor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 klick smör
2 dl torrt vitt vin
En skvätt grönsaksfond (alt. 2 grönsaksbuljongtärningar)
1,2 l vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

10-15 pilgrimsmusslor
Smör
Salt och peppar

Skala och grovhacka löken, vitlöken och jordärtskockorna. Fräs i smör på låg värme i ungefär 10 min tills löken blivit genomskinlig och glansig, det ska inte ta färg. Häll på vitt vin och låt koka upp ordentligt så att det kokar ihop, tillsätt sedan vatten och fond och låt koka 15-20 min tills allt är ordentligt mjukt. Mixa soppan med mixerstav och häll i grädden, låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna och smält smöret tills det blivit gyllene och tystnat. torka av pilgrimsmusslorna och stek en minut per sida i smöret, lägg upp på tallrikarna och salta och peppra sedan.

Häll soppan över pilgrimsmusslorna och garnera med färska örter, t.ex. timjan, basilika och persilja.

 

Till dessert blev det en riktigt klassiker i vårt hus - äggost. Det är en bohuslänsk specialitet som är mycket godare än den låter, det är som en rå och mer avancerad ostkaka ungefär, men utan mandelsmaken och inte lika söt. Hmm, den förklaringen gav kanske ca ingenting. Oh well, sjukt gott är det, och en av de rätter jag aldrig har lärt mig laga utan överlåter till systrarna och mamma som är experter. Helst ska den serveras med rårörda björnbär eller jordgubbar och klick lättvispad grädde. Den här gången blev det hallon, blåbär, mango och hemkokt jordgubbssylt, och mamma hade gjort äggosten i små miniformar (för övrigt mycket attraktiva i bekantskapskretsen, de turnerar ständigt).
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar