Jag tycker att köpt nyponsoppa på tetra smakar rätt mjöligt och är lite för söt, och eftersom jag har en tendens att alltid vilja laga från grunden testade jag att göra egen nyponsoppa. Det var superenkelt! Den känns mycket mer äkta och rustik. Drack ett glas kall nyponsoppa till frukost dagen efter och det kändes nyttigt (kanske en chimär, åtminstone om man räknar in mandelbiskvierna till..).
Nyponskalsmjöl hittar man på min favorithylla i affären, den med massa konstiga mjöler, gryn och fröer (typ Risentagrejer).
Nyponsoppa kräver ju mandelbiskvier! Jag älskar de färdiga som man köper i en liten blå påse från Fazer, så mycket barndomsminnen i den påsen. Men eftersom man KAN göra egna ville jag såklart testa (varför göra det enkelt för sig?). Man kan såklart göra från grunden med mandelmjöl, men mandelmassa är ju något av det godaste som finns och en av mina all time high favoritråvaror så jag ville använda det. Samt bli klar snabbt. Det blev såklart divine.
Hemgjord nyponsoppa
2 portioner
0,5 dl nyponskalsmjöl
4,5 dl vatten
1,5 msk strösocker
1 tsk maizena
En knivsudd äkta vaniljpulver
Några droppar citron
Vispa ner de torra ingredienserna, förutom maizenan, i vattnet. Låt koka upp och vispa och rör hela tiden i botten. När den har kokat ett par minuter, lös upp maizenan i en skvätt vatten och häll i. Låt tjockna lite lätt, smaka av med mer socker och citron.
Mandelbiskvier
Jättemånga
100 g mandelmassa
1äggvita
Riv mandelmassan på rivjärn. Det går jättelätt om den är kall, så förvara i kylen! Blanda ihop med äggvitan, enklast med elvisp, tills det blir en slät smet. Klicka eller spritsa ut små minikakor på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter. Passa noga, för mandelmassa bränns superlätt! De ska ha lite gyllene färg och fortfarande vara lite sega.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar