Jag fixade ett snabbt mellanting mellan dessert och godis häromdagen när jag ville baka något gott och rätt snabbt. Det gick sådär...timingmässigt alltså. smaken blev det dock inget fel på! Första gången jag gjorde cake pops, och det kan jag definitivt tänka mig att göra igen om man har överbliven kaka hemma, smart sätt att göra något med den som blir något helt nytt.
Cake pops med choklad, dulce de leche och rostad kokos
Ca 20 st
200 g mörk chokladkaka (jag hade en lite torrare fransk chokladkaka som var väldigt o-söt i frysen, kladdkaka funkar inte riktigt här)
1 dl kondenserad mjölk
200 gram mörk choklad (ingen "block" som inte ens får heta choklad här!)
0,5 dl kokos
Mixa kakan i matberedare. Jag tog min direkt från frysen, och det gick toppen. För att göra dulce de leche brukar man vanligtvis sjuda en hel burk med kondenserad mjölk i en stor kastrull vatten utan att öppna burken, men nu hade jag en öppnad burk och gjorde det på ett lite meckigare sätt; kokade på svag varme i kastrull och rörde hela tiden i botten tills det har förvandlats till en tjock gyllen kolasås. Nu måste den rätt snabbt ner i smeten för att inte stelna i kastrullen, så ner med den i matberedaren och mixa ihop (börja med lite mindre än allt så att det inte blir för löst). Testa sedan konsistensen, den ska vara formbar, men inte alltför mjuk och kladdig. I med lite mjölk om den är för torr. Forma sedan bollar med tesked och rulla i handen som en köttbulle, det var det absolut enklaste sättet att få den runda på. lägg på bakplåtspapper, och ställ in i frysen för att stelna medan du donar med chokladen och annat viktigt i kanske en kvart.
Rosta kokosen i torr panna så att den börjar dofta och får lite färg. Bryt chokladen i bitar, och micra på medeleffekt 30 sekunder i taget, rör om emellanåt. Ta ut när chokladen är delvis smält, och rör om och låt stå en stund så kommer alltihop smälta. Nu gäller det att jobba snabbt: ploppa i en nu iskall boll i chokladsmeten, rulla runt den snabbt med en tesked så att alla sidor täcks, upp på papper igen och på med lite koks innan chokladen stelnar från kylan inifrån. Puh. Men gott blir det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar