tisdag 12 maj 2015

Nässelpesto

 
 
 
Efter lite mentalt pepp på mig själv vågade jag mig ut i mammas och pappas trädgård och plocka de här rackarna. Med handskar. Som inte hjälpte. Hur kan det göra så ont att bränna sig på en himla brännässla?! Men vad gör man inte för att utveckla sig i köket! Jag har funderat på det här med nässlor i ett par år nu, men i och med att vi bor mitt inne i stan är jag inte supersugen på att gå ut och plocka några på typ.. Karlaplan. Käns inte så fräscht. Göteborgska nässlor från mammas och pappas trädgård däremot, oh so fresh, and itchy!
 
Pesto kändes som ett roligare alternativ än nässelsoppa, hur olikt spenatsoppa kan det bli liksom?! Jag gjorde en svensk pesto med svenska smaker rakt igenom, smält smör, västerbottenost, mandlar. Riktigt gott!


 
Svensk pesto på nässlor
en rätt stor skål
 
1,5 liter små späda nässlor
1 dl riven västerbottenost
25 g smält smör
1 liten vitlöksklyfta
1 dl rostad mandel
Lite kallpressad rapsolja (eller mild olivolja)
Salt och peppar
 
Gå igenom nässlorna och plocka bort grässtrån etc. (Diskhandskar på!) Lägg nässlorna i ett durkslag och skölj först med kallt vatten för att få bort smuts, häll sedan över ett par liter kokande vatten för att minimera risken för brännskador i munnen. Lägg i mandlarna i en matberedare, och mixa tills de är jämnt hackade. Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills peston är ganska slät, slätare än vad en vanlig basilikapesto är. Smakerna är rätt grova i sig, så man behöver kräma till den lite. Smaka av med salt och peppar, droppa i lite kallpressad rapsolja och vatten om du vill ha en mjukare konsistens.
 
Njut denna godsak t.ex. på bruschetta eller med pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar