En vårig middag mitt i veckan med några tjejkompisar, så härligt! Och en vecka innan när man planerar känns det lätt som en plätt, men pust, det var knappt så att det gick ihop pga. otroligt stressigt på jobbet, jag kom hem 15 min innan tjejerna droppade in. Med två flaskor Perfect Day rosé som sista inköp och som mellanlandade i frysen en kvart blev förseningen ändå helt OK, med trevligt sällskap i köket medan jag pysslade ihop en enkel, vårig och riktigt god middag.
Istället för de eviga rostade rotfrukterna som kanske inte känns så kul så här på våren när man vill ha något lite lättare och fräschare rostade jag istället grönsaker; blomkål, aubergine, zucchini och rödlök. Och OK, en morot eller två slank visst med också.
Citronkyckling
6 portioner
1 kg kycklinglårfilé (jag köper urbenad och utan skinn)
1 stor citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
0,5 kycklingbuljongtärning
2 dl vatten
1,5 dl grädde
En nya rosmarin
En nya timjan
Stek kycklingen på hög värme i smör så att den får ordentligt med färg. Press i vitlöken i pannan och låt den också få lite färg utan att brännas. Riv citronskalet fint på rivjärn utan att få med det vita beska, och lägg åt sidan. Släng i buljongtärningen, vatten, grädde och citronsaft, och i med örterna och salt och peppar när du ändå håller på. Låt koka ihop så att såsen tjocknar lite och kycklingen blir genomlagad, ca 20 minuter. avsluta med att blanda i citronskalet och släng på lite färska örter.
Riktigt smarriga rostade grönsaker
6 portioner
1 zucchini
1 aubergine
1 litet blomkålshuvud
2 morötter
4 ganska små rödlökar
Skär alla grönsaker i ganska stora bitar, ca 2x2 cm för de mjukare och mindre för moroten. Löken blir gid i klyftor som är ganska tunna, då försvinner beskan och stinget när den rostas och så blir den söt och god istället. Lägg upp på plåt och drizzla över lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn på ca 250 grader i kanske 20 minuter, håll koll på färgen! De ska definitivt få en hel del färg så att det ser gott och rostat snarare än ångat ut, men inte bränt såklart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar