fredag 22 maj 2015
Asian sticky ribs med glasnudelsallad
Revbensspjäll som man förkokar och sedan glazear blir så sjukt gott. Dessa med en asiatisk touch tar bort lite av den feta fläsksmaken som jag tycker att man kan tröttna lite på emellanåt. Glasnudelsalladen till - en av mina hangups just nu, asiatiska sallader. Frukt i mat for the win!
Asian sticky ribs
4 personer
1 kg tjocka revben
1 gul lök
Några svartpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
Glaze
0,5 dl ketchup
0,5 dl flytande honung
0,5 dl soja
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av en lime
0,5 tsk sambal oelek
Koka upp vatten och kryddor till lagen, oh lägg i köttet. Koka ca 1,5 timme tills det är mört och fint. Blanda under tiden ihop glazen i botten av en stor skål. Plocka upp revbensspjällen ur grytan och låt svalna lite så att de går att ta i, skär sedan upp i ett gäng bitar, ju mindre bitar desto mer glaze på varje = bra. Jag skar upp detta stycke i kanske 16 bitar. Lägg i bitarna i glazeskålen och blanda runt så att de täcks helt, sen kan de ligga där och gotta tills sig och suga åt sig av glazen ett tag, ställ in i kylen tills imorgon eller grilla av direkt, mycket smidigt. När det väl börjar bli dags så lägg upp köttitarna på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen på ca 225 grader i 30 minuter, änd efter halva tiden och lägg på mer glze om någon finns kvar. Tanken är att glazen ska karamelliseras och bli riktigt kladdig och god. Det blir den.
Asiatisk glasnudelsallad
4 personer
1 salladspåse
1 morot
15 cm gurka
1 vårlök
100 g sugar snaps
15 rädisor
0,5 paket fryst mango
150 g glasnudlar
0,5 dl jordnötter
Dressing
1 msk fisksås
1,5 lime, saften
2 msk sweet chilisås
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, brukar vara ca 3 minuter. Häll av och skölj med kallt vatten så att de svalnar och inte klibbar. Blanda ihop dressingen (den ska ha MYCKET smak!) och häll den över nudlarna, rör om ordentligt så att den sprider sig på alla. Rosta jordnötterna i ugnen, ca 5 min på 225 grader. Hacka sedan grovt. Skär alla grönsakerna i smala stavar, äkta asiatiskt. Mangon kan tina i en liten skål och sen vändas i salladen i sista minuten. Löken skivas tunt och ringarna trycks isär så att den sprids ut lite. Så, uppläggning! Lägg upp salladen på fat med alla grönsakerna, på med nudlarna och kämpa lite med att försöka blanda ihop dem med salladen, och fundera lite över hur det kan vara så himla svårt. Strö jordnötterna ovanpå. Slurp! Och den här salladen funkar till nästan allting (och i ensam majestät), SÅ GOD!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar