tisdag 5 maj 2015

Texas Chili - con Jamie y Sofia

Att göra långkok är så himla tillfredsställande. En dag när man är hemma och pysslar och donar och har en gryta puttrande på spisen, då känner jag mig så hemma och himla duktig. Olika typer av chili-grytor är ju perfekt för detta, de kräver inte mycket mer än massor av tid. Kryddning och smaksättning kan man ordna till efterhand, och den blir inte platt i smaken efter några timmar på  spisen. Jag utgår oftast från Jamie Olivers recept i Jamies Amerika, hans inställning till mat är skön och avslappnad och framförallt i den här boken. Som vanligt måste jag ju justera litegrann. Varför hålla sig till ett recept när man kan hitta på själv?!
 
 
 
Texas chili
10 hungriga cowboys
 
2 kg högrev, fransyska eller liknande styckningsdetalj som behöver lång koktid
4 dl kaffe
3 torkade chilis, förslagsvis 1 chipotle och 2 ancho     
2,5 tsk spiskummin
2,5 tsk rökt paprikapulver
1,5 tsk oregano
2 lagerblad
3 gula lökar
2 kanelstänger
10 vitlöksklyftor
5 burkar krossade tomater
1,5 msk socker eller sirap
3 burkar bönor, t.ex. stora vita, kidney, black eyed peas eller en blandning
Salt och peppar
 
Börja med att koka en panna kaffe. Detta är detkonstigaste i hela receptet: lägg sedan de torkade hela chilifrukterna i kaffet och låt dem mjukna. Efter ca 20 minuter ska du mixa denna härliga blandning tills du har ett grynigt chilikaffe. Riktigt weird, men trust me, det blir bra. Skär köttet i ganska stora tärningar, ca 2x2 cm. Hacka lök och vitlök. Stek köttet i omgångar i olivolja i en stor stekpanna, och lägg efter hand över i en stor gjutjärnsgryta. Köttet ska få fin färg, men kommer koka klart i grytan, så hög värme! Stek sedan lök och vitlök på lägre värme i stekpannan så att den får liiiite färg men framförallt mjuknar. När löken börjar bli klar; i med alla kryddorna och stek dem och löken någon minut så att de börjar dofta. I med löken i grytan med kött, och häll en skvätt vatten i stekpannan för att koka ur alla goda smaker, häll i det i grytan också. På med chilikaffet (yum!), tomaterna, lite socker, salt och peppar. Locket på, och låt grytan koka i 1,5 timme, smaka sedan av och se om köttet är lagom mört. Om inte så låt koka en halvtimme till (med locket av om den känns för tunn). Nu är det också läge att justera kryddningen; kanske behöver du lite mer torkade chiliflakes eller tabasco, salt, peppar eller socker? Lite syra kan behövas, en matsked balsamico tycker jag blir gott. När köttet känns klart så lägg i bönorna och låt dem i princip bara bli varma. Innan de går i grytan har du såklart sköljt dem så att allt kladd försvinner. Bra. 
 
Och din magiska chili är klar! Servera med nachos, gräddfil, guacca, pico de gallo, limeklyftor, tortillas eller whatever floats your boat. Men glöm bara inte KORIANDER! Mumma!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar