Helt enligt gammal vana så lämnade vi Stockholm direkt när det var dags för långhelg. Valborg i Stockholm går ju i och för sig inte att jämföra med valborg i Göteborg, eller i Lund för den delen, här är det konstigt nog en helt vanlig dag, så vi stack inte förrän sent på torsdagskvällen. Svårt att vänja sig vid den vanligheten efter alla år med fantastiskt valborgsfirande, cortege, champagnegalopp och andra härligheter, oh well.
I Göteborg blev det pga. den sena timmen inte heller valborgsfirande, men hårt kroppsarbete och massor av god mat. Efter många timmars vedklyvning och bärande i äkta arbetaranda på första maj var vi välförtjänta av en klassisk västkustsk räklunch. Efter en sådan kan man ju ägna sig åt lite riktig matlagning, i kontrast till att duka upp räkor och vispa ihop en aioli.
Att göra räkfond är så himla lätt, och det lyfter vilken fisksoppa som helst. Det som talar emot är väl dels tröttheten efter en räkmiddag och dels lukten.. but it's worth it! Dessutom får man en kylskåpsrensning på köpet, alla halvtrötta grönsaker och rotfrukter bidrar till smakfesten i fonden.
Fantastisk räkfond
Lagom till en fisksoppa för 6 personer
Skal av drygt 1 kg räkor
1 morot
1 palsternacka
1 lök av valfri sort
Några citronklyftor som blev över från lunchen
Rapsolja
Dela rotfrukterna och grönsakerna i grova bitar och lägg upp på plåt med lite rapsolja. Rosta i ugnen på 250 grader i ca 10 min, så att de får lite färg. Släng på räkskalen på plåten och rosta dem också i ca 20 min, rör om emellanåt så att de inte blir brända, de vitnar liksom när de rostas. Och beware för lukten! När allt är lite lagom gött rostat, släng ner i en gryta, häll på 1,5 liter vatten och låt koka ca 20 minuter på medelvärme. Sila av räkskal och grönsaker (och ha en skål under silen!! Ej ut i vasken!) och häll tillbaka fonden i ursköljd gryta, låt reducera i ca 20 min så att den blir lite mer koncentrerad. Använd i den godaste fisksoppa, och bli lycklig av hur väl du har tagit hand om dina rester! *miljöhjälte*
Fantastisk räkfond
Lagom till en fisksoppa för 6 personer
Skal av drygt 1 kg räkor
1 morot
1 palsternacka
1 lök av valfri sort
Några citronklyftor som blev över från lunchen
Rapsolja
Dela rotfrukterna och grönsakerna i grova bitar och lägg upp på plåt med lite rapsolja. Rosta i ugnen på 250 grader i ca 10 min, så att de får lite färg. Släng på räkskalen på plåten och rosta dem också i ca 20 min, rör om emellanåt så att de inte blir brända, de vitnar liksom när de rostas. Och beware för lukten! När allt är lite lagom gött rostat, släng ner i en gryta, häll på 1,5 liter vatten och låt koka ca 20 minuter på medelvärme. Sila av räkskal och grönsaker (och ha en skål under silen!! Ej ut i vasken!) och häll tillbaka fonden i ursköljd gryta, låt reducera i ca 20 min så att den blir lite mer koncentrerad. Använd i den godaste fisksoppa, och bli lycklig av hur väl du har tagit hand om dina rester! *miljöhjälte*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar