lördag 30 maj 2015

Barndomsklassiker: Kreolskans gryta


För mig är detta en riktig helgklassiker från barndomen. Och det lär jag väl inte vara ensam om, receptet var med i en av höjdarböckerna Fredagsgourmet som Allt om Mat gav ut på 90-talet, de måste ju funnits i var mans kök då. Men trots det blev jag sjukt förvånad när en kompis hade lagat denna göttiga gryta på en middag för något år sedan, så härligt old school och så gott! Det var nog första gången jag ätit detta sedan -99, detta var andra. Tror att vi får öka frekvensen något nu.

Kreolskans gryta på göteborgskans sätt
6 portioner

1 kg picnicbog (originalet säger fläskfilé, men det är ju rätt trist.. och picnicbog är inte riktigt så crazy son det låter, bara en styckningsdetalj av gris som är rätt så mör men lämpar sig väl att koka en stund. OK. over and out.)
2 gula lökar
1 klyfta vitlök
1,5 msk vetemjöl
100-150 g starka rökta korvar av en hårdare sort som kan koka lite, gärna chorizo
200 g cornichoner
200 g syltlök
200 g oliver, any kind
2 rostade paprikor (jag kör köpa på burk men man kan ju vara ambitiös här och grilla och skala själv också)
3 dl grädde
2 dl vatten

Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm. Hacka löken, finhacka vitlöken och skiva korven. Stek korven och sedan köttet i smör i en stekpanna så att det får färg, lägg över i en stor gryta som också står på värme. stek sedan lök och vitlök i samma panna, lägg över i grytan. Pudra vetemjöl över alltihop, på med grädde, vatten, salt och peppar, och låt koka 30-40 minuter eller tills köttet känns mört. Häll av cornichiner, syltlök och lóliver och blanda i, hacka paprikan grovt och släng i den också. Låt allt koka ihop någon minut eller två, justera smakerna om det behövs, och servera med ris och sallad. Dröm dig tillbaka till 1997.

fredag 29 maj 2015

Melanzane alla parmigiana


Aubergine är en storfavorit hos mig, så himla gott! Har tidigare gjort varianter på denna italienska klassiker bl.a. som en slags low carb lasagne med aubergine som lasagneplattor, men nu körde jag full on italian. Grymt god rätt, och perfekt om man kör meatless Monday! Borde verkligen börja med det..


Melanzane alla parmigiana
4 portioner

2 auberginer
2 lökar, jag tog en gul och en röd
2 små morötter
1,5 stjälk selleri
0,5 färsk chili
3 burkar krossade tomater à ca 400 g
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar
1 nypa socker
65 g parmesan
Massor av basilika

Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt och grilla av i ugnen i ca 10 min på 250 grader med grill. De ska få lite färg på båda sidor men inte bli brända, ev. kan de behöva längre eller kortare tid. Hacka lök, morot och selleri och fräs i olivolja i en vid gryta tills de är mjuka och fina men inte har så mycket färg. På med en nypa socker och låt karamellisera, sen ner med balsamvinägern. Låt bubbla bort lite, och häll sedan i tomaterna, salta och peppra och låt såsen koka ihop i minst 20 minuter. Den ska tjocka rätt rejält, så koka utan lock. Riv parmesanen fint på rivjärn. Bottna en stor form med tomatsås, på med en liten näve parmesan, och ett lager rostade aubergineskivor. Fortsätt att varva allt tills det tar slut, toppa med tomatsås och sedan parmesan. Om man vill ylcxa till det lite extra toppar man med mozzarella också. Baka sedan av i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter. Den ska bubbla ordentligt runtom och ha fin färg på hela ytan. Ett glas rött till hade inte suttit fel :)


torsdag 28 maj 2015

Syrad rödlök



Syrad rödlök är ett fantastiskt tillbehör till nästan allting- på en burgare, som topping på en sallad, till ca allt mexikanskt (vi hade den till chilin senast!).. och så vidare. Den blir liksom mildare än rå lök, men ändå himla smakrik och kommer med en extra dimension av sötsyrligt. Beroende på vad man ska ha den till kan man använda lite olika syror för att få den att matcha smakerna i övrigt. En standardvariant är med vitvinsvinäger eller ättikssprit, men till mexikanskt kan man gärna byta ut all eller en del a vinägern mot limejuice. Citronjuice funkar också bra och blir lite fräschare till t.ex. en sallad. Att ta i lite finrivet skal av lime eller citron lyfter ytterligare.

Syrad rödlök
4 portioner som tillbehör

2 rödlökar
0,75 dl vitvinsvinäger/ättikssprit 12%/limejuice
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt

Blanda ihop lagen tills sockret löst sig. Skiva löken tunt och lägg i lagen. Låt sta ett par timmar, men gärna ett dygn innan du börjar knapra. den håller sig finfint flera dagar i kylen, och säkert ännu längre än så egentligen.






Thaisallad med knaprig kyckling


Den asiatiska salladsparaden fortsätter! Den här varianten skiljer sig dock en smula från denna variant som vi hade till sesamlaxen och denna med glasnudlar t.ex., och den här varianten är en sån där som jag velat testa länge men som alltid är så sinnessjukt stark på thaikrogar så har nog aldrig vågat 😳

Min variant är rimlig i hetta, rätt syrlig och salt och har allt som allt otroligt mycket smak samtidigt som den är grymt nyttig. What's not to love?!


Thaisallad med knaprig kyckling
3 portioner

400 g kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
0,25 färsk chili
1 msk fisksås
En skvätt limejuice

0,5 isbergssalladshuvud
15 cm gurka
1,5 avokado
10 cm vårlök, det gröna
0,5 dl jordnötter
Koriander

1 lime
1 tsk socker
0,25 färsk chili
1 msk fisksås
1 tsk sesamolja
Några droppar tabasco

Stek kycklingfärsen på hög värme i stekpanna tills den får färg. Låt färsbitarna ligga still ganska länge och brynas innan du börjar röra runt och hacka sönder dem, så minskar risken för att det bara blir kokt. När färsen börjar bli klar, pressa i en vitlöksklyfta och låt den också få lite färg, krydda sedan med chili, fisksås och lite lime, lite salt och peppar kan också behövas.
 
Dra av några fina yttre blad på salladen och grunda tallrikarna med dem. Hacka resterande sallad, skiva vårlöken, skär gurkan i kuber och avokadon i bitar. Blanda ihop i en skål. Rosta jordnötterna ca 5-10 minuter på 200 grader. Jag tar mina direkt från frysen (förvarar alla nötter där så härsknar de inte) och då tar det nog 10. Hacka sedan jordnötterna grovt.
 
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Den ska ha riktigt mycket smak och vara rejält sötsyrlig och het. Droppa i lite tabasco om du inte får upp hettan ordentligt med den färska vhilin. Häll den sedan över salladen och blanda ihop, lägg salladen i salladsbladen på tallrikarna, toppa med kyckling och jordnötter och en vippa koriander på toppen - smarr!
 

onsdag 27 maj 2015

Söndagspicknick från Wienercaféet

 
I söndags var suget efter såväl riktigt goda bullar som varm sol otroligt starkt. Inte helt lätt att kombinera detta, så när Wienercaféets uteservering visade sig vara helt i skugga vid den här tiden (och alla soliga caféer serverar typ delicatobollar) köpte vi helt enkelt med oss lite goda grejer och gick och satte oss i Berzelii Park istället. Jag är en picknickälskare av rang, så jag var ju nöjd som få. Och det är faktiskt nästan lika mysigt att bara gå och hämta med sig kaffe och bullar som att fixa värsta picknickkorgen själv.. nästan alltså.
 
Winercaféet har definitivt Stockholms godaste wienerbröd som de dessutom bakar tre gånger om dagen,och wienerbröd har seglat upp som en av mina nya bakverksfavoriter, så det var ju ett lätt val att gå dit bara av den anledningen :) Men deras övriga saker är inte heller tråkiga att se på:
 
Kolla in mini-wienerbröden här!
 
 
 
 
 
 
 
Urban picknick:


Grillad majs med flingsalt och lime



 
En så himla enkel och gott tillbehör, så detta är väl en skiss snarare än ett recept,. Se det som en idé på vad man kan göra med majskolvarna istället för att bara koka dem och servera med smör..vilket i och för sig också är divine. Den här varianten hade vi till texas chili häromdagen, och det blev riktigt bra med sötman från majsen, lite rökighet av grillningen och syran från limen. Förresten, om du inte får tag på färsk lime så köp fryst, den smakar så mycket bättre (och så mycket mindre konserverat) än den där som man köper vakumpackad i grönsaksdisken.
 
Grillade majskolvar
4 personer, som tillbehör
 
2 majskolvar
1 lime
Flingsalt
 
Dela majsen i mindre bitar, grilla på hög värme i grillpanna eller på kolgrill så att den får rejält med färg. Smula över flingsalt och servera med limeklyftor. Done.
 

tisdag 26 maj 2015

Texas Chili dinner på en torsdag - vardag som känns som helg!

 
I torsdags hade vi middag med våra gulliga kompisar H & H som ska toasta på vårt bröllop i sommar. De är så himla ambitiösa och fina och fixar hur mycket som helst, så vi försöker väga upp lite genom att bjuda på goda middagar under våra planeringskvällar. Den här dagen var det nästan sommarkänsla ute så vi hängde på balkongen för första gången i år och njöt av sommarfavoriten Aperol Spritz. Okej, jag tycker det är så gott så jag dricker det gladeligen året om. Men matchar ju riktigt snyggt med vårt bord på balkongen!
 

 
Till drinken gjorde vi lite cheddargratinerade nachos, och sen blev det Texas Chili med massa goda tillbehör, bl.a. guacamole, syrad rödlök och grillade majskolvar med lime och flingsalt.
 
Till dessert gjorde jag en HELT fantastisk rabarberpaj. Drömmer fortfarande om smeten :)
 
Recept på allting kommer i länkar här ovanför efter hand!
 

 

måndag 25 maj 2015

Pasta med grön ärtcrème och kallrökt lax



 
Vi brukar inte käka så mycket pasta nu för tiden då jag gärna håller mig ifrån kolhydrater, trist men bra (för min kropp men ej för min själ). För ett tag sedan när jag var lite striktare low carb gjorde jag hemgjord low carb-pasta emellanåt, det funkar faktiskt jättebra! Riktigt bra pastakonsistens och sjukt nyttigt.
 
OK, nog om det nyttiga, oavsett om man äter vanlig pasta eller ej så MÅSTE man prova att göra den här gröna ärtcrèmen. SÅ GOD! Jag skulle kunna äta den med sked (which I did.. måste ju smaka av ordentligt!). Lax och ärtor känns som en klassisk kombo men att mixa ärtorna på det här viset och sen blanda ner laxen var winning. Testa!
 

 
Grön ärtcrème
2 portioner samt en mycket noggrann provsmakare
 
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 dl frysta gröna ärtor
1 dl vatten
1 tsk äppelcideervinäger
3 msk kvarg (lättvarianten körde jag, men vad sjutton, vilken syrlig mhölkprodukt som helst funkar för att balansera upp sötman i ärtorna)
Salt och peppar
 
Hacka löken och vitlöken och stek på låg värme i olivolja så att det mjuknar helt. I med ärtorna, vinägern och vattnet och låt koka ett par minuter så att ärtorna blir varma bara. Mixa med stavmixer så att det blir en kräm med lite textur kvar, inte helt slät. Krydda upp med salt och peppar, och släng i lite kvarg för att ta udden av det söta och göra den lite krämigare.
 
Jag gjorde sen lite low carb pasta till mig själv, vanlig pasta till F. Blandade hälften av crèmen med respektive pastasort i kastrullen (spara lite pastavatten att späda med om det blir för tjockt), rörde i 50 g strimlad kallrökt lax i varje, och upp på tallrikar med romanticatomater och basilika. Yum!
 
Ännu en rätt som är en del i min kamp för våren, someone's gotta do it om inte vädret gör det.
 

söndag 24 maj 2015

Kronärtskockor med citron- och parmesansmör


Kronärtskockor. En så himla snygg råvara! Jag serverade dessa till förrätt på en middag häromdagen, och istället för det vanliga smöret till gjorde jag ett parmesan och citronsmör, det lyfte skockorna ordentligt! Och  gjorde att de kändes lite roligare, jag har lite svårt för det där med att välja enklaste vanligaste kortet..


Kronärtskockor med parmesansmör
4 personer

4 minikronärtskockor
0,5 citron
1 msk salt

60 g smör
0,5 dl finriven parmesan
0,5 citron, skalet
En nya flingsalt

Koka upp vatten och släng i citronklyftor och salt. I med skockorna och koka ca 20 min, testa att dra av ett blad, om de lossnar lätt är de klara.

Skär smöret i bitar och micra 10+ sekunder på låg effekt - voilà, rumsvarmt! Blanda i parmesanen och finriv citronskalet, blanda i det och avsluta med lite flingsalt.

Dippa bladen i parmesansmöret, strö ev. på lite mer flingsalt - vårkänsla deluxe!



fredag 22 maj 2015

Asian sticky ribs med glasnudelsallad


Revbensspjäll som man förkokar och sedan glazear blir så sjukt gott. Dessa med en asiatisk touch tar bort lite av den feta fläsksmaken som jag tycker att man kan tröttna lite på emellanåt. Glasnudelsalladen till - en av mina hangups just nu, asiatiska sallader. Frukt i mat for the win!


Asian sticky ribs
4 personer

1 kg tjocka revben
1 gul lök
Några svartpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt

Glaze
0,5 dl ketchup
0,5 dl flytande honung
0,5 dl soja
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av en lime
0,5 tsk sambal oelek

Koka upp vatten och kryddor till lagen, oh lägg i köttet. Koka ca 1,5 timme tills det är mört och fint. Blanda under tiden ihop glazen i botten av en stor skål. Plocka upp revbensspjällen ur grytan och låt svalna lite så att de går att ta i, skär sedan upp i ett gäng bitar, ju mindre bitar desto mer glaze på varje = bra. Jag skar upp detta stycke i kanske 16 bitar. Lägg i bitarna i glazeskålen och blanda runt så att de täcks helt, sen kan de ligga där och gotta tills sig och suga åt sig av glazen ett tag, ställ in i kylen tills imorgon eller grilla av direkt, mycket smidigt. När det väl börjar bli dags så lägg upp köttitarna på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen på ca 225 grader i 30 minuter, änd efter halva tiden och lägg på mer glze om någon finns kvar. Tanken är att glazen ska karamelliseras och bli riktigt kladdig och god. Det blir den.


Asiatisk glasnudelsallad
4 personer

1 salladspåse
1 morot
15 cm gurka
1 vårlök
100 g sugar snaps
15 rädisor
0,5 paket fryst mango
150 g glasnudlar
0,5 dl jordnötter

Dressing
1 msk fisksås
1,5 lime, saften
2 msk sweet chilisås

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, brukar vara ca 3 minuter. Häll av och skölj med kallt vatten så att de svalnar och inte klibbar. Blanda ihop dressingen (den ska ha MYCKET smak!) och häll den över nudlarna, rör om ordentligt så att den sprider sig på alla. Rosta jordnötterna i  ugnen, ca 5 min på 225 grader. Hacka sedan grovt. Skär alla grönsakerna i smala stavar, äkta asiatiskt. Mangon kan tina i en liten skål och sen vändas i salladen i sista minuten. Löken skivas tunt och ringarna trycks isär så att den sprids ut lite. Så, uppläggning! Lägg upp salladen på fat med alla grönsakerna, på med nudlarna och kämpa lite med att försöka blanda ihop dem med salladen, och fundera lite över hur det kan vara så himla svårt. Strö jordnötterna ovanpå. Slurp! Och den här salladen funkar till nästan allting (och i ensam majestät), SÅ GOD!!

onsdag 20 maj 2015

Grym middag på Broms!



 
I fredags efter en riktigt härlig klämdag som spenderades jobbandes i soffan kändes det lite lyxigt med en AW, när man inte ens varit på kontoret liksom. A och jag tog ett glas rött och piffade oss lite hemma, sen anslöt F och efter ett tag gled vi ner till Broms för en härlig fredagsmiddag. Så mysigt att spendera en kväll tillsammans med mina två favoriter i livet.
 
Maten på Broms imponerade faktiskt rejält! Vi käkade rätt ofta frukost där tidigare eftersom det ligger ca 50 m från vår dörr, och den är riktigt bra, men jag har inte varit helt frälst av deras övriga meny. Nu däremot, wow!
 
F började med ostron (bild längst upp), och jag var också tvungen att ta ett crispy oyster, friterat och på en bädd av asiatisk gurksallad inne i skalet, yum! Jag är dock ostronälskare av rang, så jag tycker någ ändå att de bäst kommer till sin rätt au naturel med bara lite citron på.. men för en ostronnovis är ju dessa toppen!
 
A käkade langos med Kalixlöjrom och smetana. Så sjukt gott!!! Har aldrig ätit langos och gissar att de som görs i nån ombyggd husvagn på valfri gatufestival inte är exakt motsvarande, men wow vad gott detta var!! Friterat bröd for the win (italienska sgabei är ju en av mina topp 5 godaste rätter i livet) omnomnom.
 

Jag började med en steam bun fylld med en liten friterad patty av king crab, picklad gurka och en grym majo. Också sjukt gott! Bubbel till det och jag var nöjd som få.


A åt en asiatisk biffsallad till huvudrätt som var helt OK, men inte så mycket mer. Snygg var den i alla fall!


När det finns råbiff på menyn har jag stora svårigheter att välja något annat.. framförallt om den har någon spännande smaksättning. Koreansk råbiff för mig alltså! Den var god, men det finns inget som slår Milles (Strandvägens 1:s systerkrog vägg i vägg) koreanska råbiff. Alltså den är divine. Har tyvärr aldrig kunnat äta något annat än den när jag har varit där.



F käkade köttbullar som var himla goda, men de fastnade inte på bild.. eller på en bild som blev tillräckligt spexig för bloggen i alla fall :)

måndag 18 maj 2015

Citronkyckling med örter och rostade grönsaker






En vårig middag mitt i veckan med några tjejkompisar, så härligt! Och en vecka innan när man planerar känns det lätt som en plätt, men pust, det var knappt så att det gick ihop pga. otroligt stressigt på jobbet, jag kom hem 15 min innan tjejerna droppade in. Med två flaskor Perfect Day rosé som sista inköp och som mellanlandade i frysen en kvart blev förseningen ändå helt OK, med trevligt sällskap i köket medan jag pysslade ihop en enkel, vårig och riktigt god middag.


Istället för de eviga rostade rotfrukterna som kanske inte känns så kul så här på våren när man vill ha något lite lättare och fräschare rostade jag istället grönsaker; blomkål, aubergine, zucchini och rödlök. Och OK, en morot eller två slank visst med också. 
 
 
Citronkyckling
6 portioner
 
1 kg kycklinglårfilé (jag köper urbenad och utan skinn)
1 stor citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
0,5 kycklingbuljongtärning
2 dl vatten
1,5 dl grädde
En nya rosmarin
En nya timjan
 
Stek kycklingen på hög värme i smör så att den får ordentligt med färg. Press i vitlöken i pannan och låt den också få lite färg utan att brännas. Riv citronskalet fint på rivjärn utan att få med det vita beska, och lägg åt sidan. Släng i buljongtärningen, vatten, grädde och citronsaft, och i med örterna och salt och peppar när du ändå håller på. Låt koka ihop så att såsen tjocknar lite och kycklingen blir genomlagad, ca 20 minuter. avsluta med att blanda i citronskalet och släng på lite färska örter.
 


Riktigt smarriga rostade grönsaker
6 portioner

1 zucchini
1 aubergine
1 litet blomkålshuvud
2 morötter
4 ganska små rödlökar

Skär alla grönsaker i ganska stora bitar, ca 2x2 cm för de mjukare och mindre för moroten. Löken blir gid i klyftor som är ganska tunna, då försvinner beskan och stinget när den rostas och så blir den söt och god istället. Lägg upp på plåt och drizzla över lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn på ca 250 grader i kanske 20 minuter, håll koll på färgen! De ska definitivt få en hel del färg så att det ser gott och rostat snarare än ångat ut, men inte bränt såklart.





 

söndag 17 maj 2015

Cake pops med choklad, dulce de leche och rostad kokos



 
Jag fixade ett snabbt mellanting mellan dessert och godis häromdagen när jag ville baka något gott och rätt snabbt. Det gick sådär...timingmässigt alltså. smaken blev det dock inget fel på! Första gången jag gjorde cake pops, och det kan jag definitivt tänka mig att göra igen om man har överbliven kaka hemma, smart sätt att göra något med den som blir något helt nytt.
 


Cake pops med choklad, dulce de leche och rostad kokos
Ca 20 st

200 g mörk chokladkaka (jag hade en lite torrare fransk chokladkaka som var väldigt o-söt i frysen, kladdkaka funkar inte riktigt här)
1 dl kondenserad mjölk
200 gram mörk choklad (ingen "block" som inte ens får heta choklad här!)
0,5 dl kokos

Mixa kakan i matberedare. Jag tog min direkt från frysen, och det gick toppen. För att göra dulce de leche brukar man vanligtvis sjuda en hel burk med kondenserad mjölk i en stor kastrull vatten utan att öppna burken, men nu hade jag en öppnad burk och gjorde det på ett lite meckigare sätt; kokade på svag varme i kastrull och rörde hela tiden i botten tills det har förvandlats till en tjock gyllen kolasås. Nu måste den rätt snabbt ner i smeten för att inte stelna i kastrullen, så ner med den i matberedaren och mixa ihop (börja med lite mindre än allt så att det inte blir för löst). Testa sedan konsistensen, den ska vara formbar, men inte alltför mjuk och kladdig. I med lite mjölk om den är för torr. Forma sedan bollar med tesked och rulla i handen som en köttbulle, det var det absolut enklaste sättet att få den runda på. lägg på bakplåtspapper, och ställ in i frysen för att stelna medan du donar med chokladen och annat viktigt i kanske en kvart.

Rosta kokosen i torr panna så att den börjar dofta och får lite färg. Bryt chokladen i bitar, och micra på medeleffekt 30 sekunder i taget, rör om emellanåt. Ta ut när chokladen är delvis smält, och rör om och låt stå en stund så kommer alltihop smälta. Nu gäller det att jobba snabbt: ploppa i en nu iskall boll i chokladsmeten, rulla runt den snabbt med en tesked så att alla sidor täcks, upp på papper igen och på med lite koks innan chokladen stelnar från kylan inifrån. Puh. Men gott blir det!

lördag 16 maj 2015

Ny frukost - äggsallad

Efter några otroligt intensiva veckor med galet mycket jobb och fullspäckade helger njuter jag stort av att ha en helt blank dag framför mig. Och SÅ sugen på att laga lite mat, det var ett tag sedan! Så varför inte börja i tid med ett nytt recept redan till frukost!

Jag har velat göra en klassisk egg salad rätt länge, now was the time. Denna var mild och fin och perfekt till frukost på en bit fröknäcke (plus en bonus på finncrisp!), om man ska käka den senare på dagen när man inte behöver vara fullt så varlig med smaklökarna hade lite färsk hackad chili varit grymt i!



Äggsallad 
2 portioner

4 hårdkokta ägg
0,5 dl lätt crème fraiche
1 tsk majonnäs (jag har en fransk variant från Maille som är riktigt bra)
1,5-2 tsk dijonsenap
En skvätt citronsaft
1 stjälk selleri
5 cm av det gröna på en vårlök

Hacka sellerin fint och skiva det gröna på mittenlag vårlöken tunt. Blanda ihop allt det krämiga, smaka av med citronsaft, salt och peppar, låt det smaka mycket!! Känn sen på sketcher smarta husmorsknepet: lägg äggen i äggskivareb, skiva, vrid 90 grader, skiva igen. Voilà, hackat ägg quick and easy utan megaklaffig skärbräda och kniv. Blanda i ägget försiktigt och njut av denna goda på krispigt bröd, antingen knäcke eller rostat surdegsbröd. Tomat till är divine. Tomat plus ägg = sant. 

torsdag 14 maj 2015

Bruschetta med nässelpesto och parmaskinka

 
Efter en lång och hård dag i trädgården som inte bara involverade den tuffa sysslan nässelplockning utan också enorma mängder vedhuggning var vi ju tvungna att börja elda av lite av förrådet. En flaska rosébubbel var precis vad vi var förtjänta av, och till den slängde jag ihop några små bruschetta på dagens nässelpesto.
 
Bruschetta med nässelpesto
Tilltugg till 4 kroppsarbetare
 
1/4 surdegsbaguette
1,5 dl nässelpesto
5 skivor parmaskinka
5 romanticatomater
Crema di balsamico
Salt och peppar
 
Skär baguetten i ca 1 cm tjocka skivor, ca 10 st. Rosta på hög värme i ugn så att de får fin yta men är mjuka inuti, 250 grader i ca 3 minuter, men håll noga koll! Bred på lite pesto, drapera en halv skiva parma över varje snitt, på med ett par små kvartar tomat och avsluta med några droppar crema di balsamico, salt och peppar. Smarr!
 
Bubbel på gång, och prima ved i brasan - vilken kväll!
 
 
 


tisdag 12 maj 2015

Nässelpesto

 
 
 
Efter lite mentalt pepp på mig själv vågade jag mig ut i mammas och pappas trädgård och plocka de här rackarna. Med handskar. Som inte hjälpte. Hur kan det göra så ont att bränna sig på en himla brännässla?! Men vad gör man inte för att utveckla sig i köket! Jag har funderat på det här med nässlor i ett par år nu, men i och med att vi bor mitt inne i stan är jag inte supersugen på att gå ut och plocka några på typ.. Karlaplan. Käns inte så fräscht. Göteborgska nässlor från mammas och pappas trädgård däremot, oh so fresh, and itchy!
 
Pesto kändes som ett roligare alternativ än nässelsoppa, hur olikt spenatsoppa kan det bli liksom?! Jag gjorde en svensk pesto med svenska smaker rakt igenom, smält smör, västerbottenost, mandlar. Riktigt gott!


 
Svensk pesto på nässlor
en rätt stor skål
 
1,5 liter små späda nässlor
1 dl riven västerbottenost
25 g smält smör
1 liten vitlöksklyfta
1 dl rostad mandel
Lite kallpressad rapsolja (eller mild olivolja)
Salt och peppar
 
Gå igenom nässlorna och plocka bort grässtrån etc. (Diskhandskar på!) Lägg nässlorna i ett durkslag och skölj först med kallt vatten för att få bort smuts, häll sedan över ett par liter kokande vatten för att minimera risken för brännskador i munnen. Lägg i mandlarna i en matberedare, och mixa tills de är jämnt hackade. Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills peston är ganska slät, slätare än vad en vanlig basilikapesto är. Smakerna är rätt grova i sig, så man behöver kräma till den lite. Smaka av med salt och peppar, droppa i lite kallpressad rapsolja och vatten om du vill ha en mjukare konsistens.
 
Njut denna godsak t.ex. på bruschetta eller med pasta.

onsdag 6 maj 2015

Räklunch och räkfond


Helt enligt gammal vana så lämnade vi Stockholm direkt när det var dags för långhelg. Valborg i Stockholm går ju i och för sig inte att jämföra med valborg i Göteborg, eller i Lund för den delen, här är det konstigt nog en helt vanlig dag, så vi stack inte förrän sent på torsdagskvällen. Svårt att vänja sig vid den vanligheten efter alla år med fantastiskt valborgsfirande, cortege, champagnegalopp och andra härligheter, oh well.

I Göteborg blev det pga. den sena timmen inte heller valborgsfirande, men hårt kroppsarbete och massor av god mat. Efter många timmars vedklyvning och bärande i äkta arbetaranda på första maj var vi välförtjänta av en klassisk västkustsk räklunch. Efter en sådan kan man ju ägna sig åt lite riktig matlagning, i kontrast till att duka upp räkor och vispa ihop en aioli.


Att göra räkfond är så himla lätt, och det lyfter vilken fisksoppa som helst. Det som talar emot är väl dels tröttheten efter en räkmiddag och dels lukten.. but it's worth it! Dessutom får man en kylskåpsrensning på köpet, alla halvtrötta grönsaker och rotfrukter bidrar till smakfesten i fonden.

Fantastisk räkfond
Lagom till en fisksoppa för 6 personer

Skal av drygt 1 kg räkor
1 morot
1 palsternacka
1 lök av valfri sort
Några citronklyftor som blev över från lunchen
Rapsolja

Dela rotfrukterna och grönsakerna i grova bitar och lägg upp på plåt med lite rapsolja. Rosta i ugnen på 250 grader i ca 10 min, så att de får lite färg. Släng på räkskalen på plåten och rosta dem också i ca 20 min, rör om emellanåt så att de inte blir brända, de vitnar liksom när de rostas. Och beware för lukten! När allt är lite lagom gött rostat, släng ner i en gryta, häll på 1,5 liter vatten och låt koka ca 20 minuter på medelvärme. Sila av räkskal och grönsaker (och ha en skål under silen!! Ej ut i vasken!) och häll tillbaka fonden i ursköljd gryta, låt reducera i ca 20 min så att den blir lite mer koncentrerad. Använd i den godaste fisksoppa, och bli lycklig av hur väl du har tagit hand om dina rester! *miljöhjälte*