onsdag 26 augusti 2015

Jag har flyttat!

Jag har flyttat till Devote!

 
Välkommen till min nya blogg på
 

http://sofiasgodsaker.devote.se/

där jag fortsätter att bjuda på godsaker.
 
Arkivet härifrån flyttas över efter hand, och den här bloggen kommer att ligga kvar tills vidare med hela arkivet.
 
Puss!
 
Sofia

tisdag 25 augusti 2015

Sommarfavorit: gubbröra






På sommaren är gubbröra ett måste, och jag har gjort det massor av gånger de senaste månaderna! Jag har konstigt nog börjat gilla sill mindre med åren, men matjes (uttalas förstås mattchess, hommage pappa A) är en vinnare. Denna röra kan man ha på midsommarbordet, julbordet, påskbordet och ca alla andra bord i mitt tycke. Samt på knäckebröd. I love knäckebröd.
 
Gubbröra
Ganska mycket
 
6 ägg
1,5 burk matjessill (såna där 200 g-burkar där drygt hälften är sill)
2-4 msk spad från sillen
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
1 msk gräddfil
Peppar
 
Koka äggen och hacka dem på det här smarta sättet (lägg dem alltså i äggskivare, skiva, vrid ägget 90 grader och skiva igen). Hacka sill och örter också, och blanda ihop alltihop i en skål. Nu binder det nog inte ihop så bra, så blanda i ett par matskedar av spadet, och kanske också en matsked gräddfil för krämighet och lite syra. Salt lär du inte behöva, men några rejäla drag med svartpepoarkvsrnen är aldrig fel. Lägg på knaprigt grovt knäcke och NJUT!

Håller sig bra i kylskåp i i alla fall 3-4 dagar.
 
 

torsdag 20 augusti 2015

Ett livstecken från Amalfikusten

Hej! Ett livstecken från mig efter en alltför lång bloggpaus. Med en sommar helt späckad av bröllopsplanering, vårt bröllop och ett helt gäng andra fantastiska bröllop att gå på har tiden på riktigt inte funnits för bloggeri. Men nu så! Nu är min man (!) och jag på bröllopsresa på Amalfikusten, och gör inget annat än att pusta ut efter tidernas mest arbetsintensiva semester samt äter sjukt mycket god mat. Vår första middag, som vi år på vårt supermysigt hotell Conca Azzurras fantastiska restaurang såg ut så här:

Började med en amuse bouche med syltad zucca och minipaprika, såå smarrig!

Jag tog scaliatelli al frutti di mare till primitiva, det verkar vara en lokal specialitet här för det finns på nästan alla menyer. Scaliatellin är lite tjockare korta stumpar av pasta, tänk tjock avklippt tagliatelle. 

F:s linguine med jätteräkor visade sig vara typ minikräftor!

Min helgrillade fisk var riktigt snygg innan servitören filéade den på ca 2 sek, därefter not so much. Men god!

Med grillade grönsaker till.

F åt grym buffelmozzarella från grannbyn med svingoda tomater. 

Jag måste ju alltid testa lokala specialiteter så denna amalfianska citronbakelse var given. God men söt. 

F tog det säkra kortet: gelato. Citronglassen var grym. De kan sina citroner här.

Och i ungefär den här stilen (och mängden) har det fortsatt morgon middag kväll! Jag kommer bildbomba med bilder från resan och sommarens övriga mat framöver. Tills dess - njutning till tusen!

söndag 12 juli 2015

Grymt koreanskt på Toyo i Lund





Nu har sista systern flyttat från Lund där vi har hållit till i olika omgångar i 9 år, och när vi var nere för att tömma våningen inför försäljningen så passade vi på att unna oss (dvs. mamma och pappa unnade oss :)) en härlig middag på nyöppnade (eeh.. för mig i alla fall, som inte har bott i Lund på 5 år) Toyo.

Så himla härligt ställe, och grymt tillskott till Lunds krogliv!

Jag började med en koreansk råbiff (på bild högst upp) med picklade senapsfrön, bakad äggula och rostad lök. Supergod, men Milles är nog ändå fortfarande vinnaren här :)

Några av de andra testade supergoda wontons med räkor och fläsk, och jag fortsatte med steam buns av olika slag osm tyvärr inte fastnade på bild.


Kvällens vinnare var nogä ndå Toyo SSäm, en specialare där man fick in massa små fat med superfin riktigt rosaröd biff, kimcho, ris, ssämjangsås, och tryffelmayo, allt detta rullade man sedan in i salladsblad och åt osm små wraps. Sjukt gott!!! Måste testas hemma.

fredag 10 juli 2015

Flott tisdagsmiddag

 
I förra veckan bjöd syster I:s nya kille R på middag, riktigt flott sådan en vanlig tisdag! Man älskar ju den vardagslyxen med helstekt rödspätta och
ett glas Chablis mitt i veckan :)
 
Helstekt rödspätta i ugn som sagt, såå gott! Min absoluta favvo som barn, beställde alltid det när vi varu te och åt och fick alltid in en fisk som var typ lika stor som halva jag.
 
 
Smörstekt sparris, säg vad det inte är gott till ?! Dessutom drivor av färskriven pepparrot, skirat smör, smörslungade morötter och färskpotatis. Smör var ett genomgående (ljuvligt) tema här.
 
 
Himla fin lägenhet och inredningssmak hade han också, R, och nybyggd balkong dessutom! Men vi satt inne vid detta fina bord.
 

torsdag 9 juli 2015

Ännu en plockmiddag


 
Med ett välfyllt kylskåp kommer man långt! Idag blev det lite blandat plock till middag, en tomatsallad på smarriga svenska tomater med lite fetaost och massor av örter från balkongen.
 
Dessutom lite vitlökschampinjoner igen (det finns visst någon som gillar det..) stekt halloumi, denna gudomliga lilla sega ostskapelse, några lammköttbullar som fanns färdiga i kylen, samt en snabb ärtsallad som blev riktigt riktigt god. Enkel som få: Ta ett paket sockerärtor eller sockerbönor som de knubbigare heter, skär i smala strimlor på snedden, pressa över rejält med citron och lite flingsalt. Det balanserar upp sötman i ärtorna fint och krispet är ju grymt.
 
Så enkelt kan det vara ibland!
 
 

onsdag 8 juli 2015

Anklever och råbiff på Café Facile





 
Middag på Café Facile med ett härligt gäng härom helgen! Man måste ju boka bord sjukt långt i förväg, tror att de släpper borden 3 månader innan, och då hade Lollsan bokat för ett stort gäng.
 
Jag började kvällen med anklever och brioche, sjukt gott!! och himla mäktigt, men det ingår ju liksom i ankleverpaketet. Bubbel till det, Café Facile importerar egen champagne som är riktigt bra, så det slank ner ett par glas :) 
 

Fortsatte efter den rejäla inledningen med ytterligare en förrätt, en steak tartar. Jag älskar råbiff och väljer det alldeles för ofta när det finns på menyn, men den här var en variant med Espelette-peppar (en sorts chili), som tog överhanden lite väl mycket, man kände inte riktigt någon annan smak.


Vi delade på lite desserter som avslutning, den solklara vinnaren var den här rabarber-pavlovan med vanlijkräm och godsaker, heeelt magisk!

Hallonsufflén med persikoglass var inte heller tråkig, men den blev lite utkonkurrerad av pavlovan.


Efter den här härliga middagen var man ju nöjd och glad som få, ett par rejäla (alltså size  guldfiskskål!) drinkar på Bar Nombre fick avsluta kvällen för min del innan jag hoppade in i en taxi hemåt.

måndag 6 juli 2015

Enkel mezemiddag

 
Utan inspiration men med ett hyfsat välfyllt kylskåp - det kan beskriva en hel del vardagkvällar för mig nu mitt i all stress med jobb och bröllopsplanering. Pust. Men då är det ju härligt att dessa oinspirerade kvällar varvas med sådana där man bara får ett oemotståndligt sug att laga baba ganoush kl 22 och inte hinner äta den.
 
Enter Mr. Mezemiddag a.k.a. Kylskåpsrens. Den här gången blev det en krispig grönsallad, gottiga vitlössktekta champinjoner (kvartar som först steks i torrpanna, sen i med olivolja, vitlök, salt och peppar), riktigt goda marinerade oliver, stekt halloumi (hej halloumi jag älskar dig!), och nämnda underbara baba ganoush. Dessutom en pumpakräm, som var så här enkel:
 
Pumpakräm, att ha till det mesta
1 liten skål
 
0,25 butternutpumpa, delad i bitar och rostad i ugn
2 msk crème fraiche eller kvarg
Salt och peppar
 
Jag hade rostad pumpa från en middag färdig i kylen, om du inte har det men ändå vill göra denna gottiga kräm så skala butternutpumpan två varv med potatisskalare tills det stark orange köttet kommer fram, dela i bitar ca 2x2 cm och rosta i ugn med lite olivolja, salt och peppar på 225 grader i ca 20 minuter. Mixa sedan med lite krämig mejeriprodukt till slät konsistens, och smaka av med salt och peppar.
 

 
 

 
 

lördag 4 juli 2015

Somrig räksallad

 
Det är inte ofta man hittar riktigt fina svenska västkusträkor på den här sidan av landet, men när det väl händer så måste det ju inhandlas oavsett vad middagsplanerna var innan.
 
Senaste gången vi hade denna lycka blev det en enkel räksallad. Egentligen inte alls vad jag brukar laga, men ibland måste man ju chocka sig själv också. Inga konstigheter så långt ögat kan nå, bara en helt vanlig svensk räksallad!
 
Räksallad. Helt vanlig.
2 portioner
 
0,5 kg färska räkor
1 romansalladshuvud
8 Romanticatomater
1 avokado
2 ägg (om de är normalstora, vi tog 3 små)
10 cm gurka
En näve sockerärtor
0,5 citron
En skvätt olivolja
Salt och peppar
 
Lätt som en plätt - skär upp alla grönsaker i härliga bitar, sätt din köksassistent på att skala räkorna, koka äggen. Sen kommer det mest avancerade i denna rätt. skär upp äggen. I halvor. Pressa rejält med citron över alltihop, salta med flingsalt och dra ett drag med pepparkvarnen, och hoppa ut på balkongen med tallrik i hand. Ett glas vitt till och det känns som att du befinner dig på uteservering en sommarkväll i valfri svensk stad!
 

torsdag 2 juli 2015

Sukuyaki i London


 
Kl 03:30 en natt sprang 8 galna tjejer in i mitt sovrum och kidnappade mig till London för möhippa!
 
Bland mycket annat käkade vi såklart massor av god mat när vi var där, bl.a. på nyöppnade japanska stället Tokyo Sukiyaki-Tei, så himla vacker mat och riktigt gott och härligt att sitta och plocka med. Sukiyaki innebär att man får en vid gryta med sjudande hemgjord teriyaki-sås som man sjuder sina råvaror i. Massor av fint uppskurna grönsaker, fina små knyten av glasnudlar och tunna skivor av fläskkött, kyckling och nötkött.
 
Som avslutning, när såsen tagit smak av allting, lagade kocken nudlar i teriyaki-såsen, och blandade i currypasta och tryffelcrème, sjukt gott!!
 

tisdag 30 juni 2015

Lax med sweet chili, cashewnötter och limeyoghurt

 
Den här laxen är en riktig klassiker från barndomen, men verkligen värd att plockas upp igen! Senast åt vi den med bara en god sallad till, men om man vill kan ha ris till också. Nötter i mat, alltså SÅ himla gott!!
 
Lax med sweet chili, cashewnötter och limeyoghurt
2 portioner
 
2 portionsbitar lax, ca 175 gram st
3 msk sweet chili-sås
1 näve cashewnötter
0,5 lime, skalet
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
1 dl turkisk yoghurt (eller kesella, jag körde med lättkvarg från Lindahl senast, det var toppen!)
0,5 lime, skalet och saften
 
 
Pressa vitlöken, riv skalet från cirka halva limen och grovhacka nötterna, och blanda ihop detta med sweet chilin, salta och peppra lite. Lägg laxen i en ugnsfast form och klicka på röran. Baka av i ugn ca 12 minuter på 200 grader.
 
Rov skalet från resten av limen, dela den och pressa ur saften ur ena halvan. Blanda ihop med yoghurt och salta och peppra.
 
Servera med en smarrig sallad, och ta gärna inspiration från t.ex. denna med mango och sockerärter, eller denna med nudlar.
 
 

söndag 28 juni 2015

Frukost - smoothie bowl med hallon och banan

 
En härlig frukost i solen häromdagen (hallå var är du nu?!) blev en smoothie bowl med hallon. Jag gillar att äta smoothie med sked istället för att dricka den, jag gör den gärna av massa frusna frukter och bär och då blir den så tjock och god, nästan som glass.
 
Med banan i smeten behöver man inte tillsätta något socker = nyttig start på dagen!
 
 
Smoothie bowl
1 person till frukost
 
0,5 banan, fryst i skivor
0,75 dl frysta hallon
2 msk kesella (jag använder lättkvarg frnå Lindahls, 0,3%)
1 msk mjölk
 
Några hallon
1 msk pumpafrön eller andra frön
 
Mixa allt i en hög behållare med en kraftig stavmixer. Om du vill ha konsistensen lite tunnare så späd ut med mjölk, jag tycker denna ganska glassiga konsistens blir supergod att äta med sked. Strö på lite bär och frön eller nötter på toppen.

fredag 26 juni 2015

Grym middag på Nybrogatan 38






 
När härliga M var på besök från London blev det som alltid många härliga middagar ute med sjuka mängder skratt, när hon drar igång ligger jag dubbelvikt av garv :)
 
Vi började helgen på Nybrogatan 38 där vi utan att boka fick ett bord ute med lite kvällssol, alltså vinstlotten i det!!!! :) Större chans att vinna på Lotto än att få ett bord där utan att boka, så det var ju en bra start!
 
Vi började med att dela på några förrätter, de baconlindade pilgrimsmusslorna på bilden överst serverades med brynt smör och ramslöksmajonnäs, sjukt gott!!!
 

EN minikastrull med en ganska rinnig, men otroligt god, macaroni cheese med hummer, slurp! Kommendörens mac & cheese kommer inte ens i närheten..


Den sista förrätten var gödkalvsbräss med bondbönor och tryffelhollandaise, denna var också galet god!


A satsade på en lammlägg i tomatsås med lite fetaost och potatispuré, jag var såklart tvungen att nalla en bit och den var divine.


M och jag gick på A:s rekommendation om confiterat anklår med puylinser, rödvinssås och tryffelpotatispuré. Den var supergod, men lite mäktig med potatispurén, hade hellre haft mer linser till, de var fantastiska.

Efter den här brakmiddagen blev det några rätt sliskiga drinkar i baren (så går det när man enbart väljer på namn och färg i drinkmenyn :))

Jag blir alltid lika imponerad av Nybrogatan, är inte där så ofta numera (när det var nytt bodde vi ett kvarter därifrån och var där ca jämt) men varje gång man kommer dit så slås jag över hur sjukt hög kvalitet de håller! Många andra kvarterskrogar som försöker ha ungefär samma ambitioner är inte ens i närheten när det gäller utförande. På Nybrogatan är allt ASGOTT, inte bara ser ut att vara det när man läser menyn.

onsdag 24 juni 2015

Rostad sparris med parmesan och mandel





 
En söndag efter en (som vänligt den här våren) otroligt späckad helg var vi sugna på något litet och lätt, och hade två knippen sparris i kylen. Perfect match! Det blev lite lätt vitlöksrostad sparris, grovriven parmesan och rostad mandel, toppat med flingsalt och lite crema di balsamico.
 
För att sparrisen ska hålla sig riktigt fräsch, skär av en bit i botten och ställ den i ett glas med iskallt vatten ca 1 timme innan tillagning. Tips tips!
 

Rostad sparris med parmesan och mande
2 portioner

2 knippen sparris (250 g st)
2 små vitlöksklyfotir
1 klunk olivolja
0,5 dl mandel
1 dl grovriven parmesan
Flingsalt och svartpeppar i kvarn

Romanticatomater
Crema di balsamico

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg in mandel n på en bit folie och rosta i ca 10 minuter om den kommer direkt från frysen som min, annars kanske 5.

Skiva vitlöken tunt, bottna en form med lite olivolja och släng i den. Bryt av den träiga nedersta delen på sparrisen. Om man bryter istället för att skära går den av på precis rätt ställe! Släng i den i formen och rosta i ugnen ca 15 minuter, tills den har fått lite färg och känns lite lagom, men inte alltför, mjuk.

Hacka mandel, toppa sparrisen med parmesan och mandel, flingsalt och lite peppar, och servera med en fräsch tomatsallad för att få upp lite syra. Omnomnom.




måndag 22 juni 2015

Baba Ganoush


Baba ganoush är en av mina favoritröror, och toppen att göra om man har en aubergine i kylen som man inte riktigt vet vad man ska göra med (Kan inte sluta köpa dem. De är så fina. Händer inte det er?!).

Supergod att ha tillsammans med lite andra meze-rätter, till en sallad, eller bara att dippa lite gott bröd i.



Baba ganoush 
1 liten skål
 
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
0,5 citron
1 msk tahina
1 krm spiskummin

Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på längden och lägg den och vitlöksklyftorna (utan att skala dem) på en plåt. Rosta i ugn i totalt ca 25 minuter, men ta ut vitlöken halvvägs.

När auberginen är rostad och klar, låt den svalna lite och skrapa sedan köttet ur skalet medlen sked. Mosa ihop alla ingredienserna med en gaffel så att röran fortfarande har lite textur. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

torsdag 18 juni 2015

Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel










Den här otroligt drömgoda pajen lagade jag för första gången hemma hos mamma och pappa tidigare i våras, men den var så sinnessjukt god så det var bara att shoppa loss på rabarberhyllan när vi kom hem till Stockholm igen!
 
Täcket är lite som en havreflarnssmet, och havreflarn är något jag har snöat in på helt den här våren. Hittade ganska många recept som var snarlika, men jag hade som så ofta en hangup på att jag ville ha mandel i smeten (pga. det godaste som finns), så jag hittade på en egen variant. Testa den till midsommar! Kommer passa som en dröm!
 
Jag har serverat den med kesella smaksatt med kardemumma, det är grymt till.
 


Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel
6 portioner
 
400-500 g rabarber
2 dl havregryn
2dl socker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl mandel

3 dl kesella (full fat-varianten, om du bara har lätt hemma, blanda den med 1,5 msk vispgrädde)
2 tsk socker


Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap, det kan gärna stå och bubbla lite och bli ännu lite knäckigare än vad detk ommer bli sen. Blanda ner de torra ingredienserna direkt I kastrullen. Skär rabarbern i ca -1-2 cm stora bitar. Lägg dem i en stor pajform eller 6 st små som vi gjorde den här gången. Bred på smeten, den är tjock så det är lite lurigt men jag har kommit på ett knep att klicka ut den jämnt I små klickar över hela formen, och sen platta ut den lite med skeden och fingrarna. Smaka på smeten. Det kan vara det godaste du nånsin ätit. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Om du har småformar, ställ dem på en plåt med bakplåtspapper, för de bubblar gärna över.

Rör ihop kesella med socker och kardemumma, söta lite extra om du tycker det är för syrligt.

Ät och NJUT! Glad midsommar på er!