tisdag 30 juni 2015

Lax med sweet chili, cashewnötter och limeyoghurt

 
Den här laxen är en riktig klassiker från barndomen, men verkligen värd att plockas upp igen! Senast åt vi den med bara en god sallad till, men om man vill kan ha ris till också. Nötter i mat, alltså SÅ himla gott!!
 
Lax med sweet chili, cashewnötter och limeyoghurt
2 portioner
 
2 portionsbitar lax, ca 175 gram st
3 msk sweet chili-sås
1 näve cashewnötter
0,5 lime, skalet
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
1 dl turkisk yoghurt (eller kesella, jag körde med lättkvarg från Lindahl senast, det var toppen!)
0,5 lime, skalet och saften
 
 
Pressa vitlöken, riv skalet från cirka halva limen och grovhacka nötterna, och blanda ihop detta med sweet chilin, salta och peppra lite. Lägg laxen i en ugnsfast form och klicka på röran. Baka av i ugn ca 12 minuter på 200 grader.
 
Rov skalet från resten av limen, dela den och pressa ur saften ur ena halvan. Blanda ihop med yoghurt och salta och peppra.
 
Servera med en smarrig sallad, och ta gärna inspiration från t.ex. denna med mango och sockerärter, eller denna med nudlar.
 
 

söndag 28 juni 2015

Frukost - smoothie bowl med hallon och banan

 
En härlig frukost i solen häromdagen (hallå var är du nu?!) blev en smoothie bowl med hallon. Jag gillar att äta smoothie med sked istället för att dricka den, jag gör den gärna av massa frusna frukter och bär och då blir den så tjock och god, nästan som glass.
 
Med banan i smeten behöver man inte tillsätta något socker = nyttig start på dagen!
 
 
Smoothie bowl
1 person till frukost
 
0,5 banan, fryst i skivor
0,75 dl frysta hallon
2 msk kesella (jag använder lättkvarg frnå Lindahls, 0,3%)
1 msk mjölk
 
Några hallon
1 msk pumpafrön eller andra frön
 
Mixa allt i en hög behållare med en kraftig stavmixer. Om du vill ha konsistensen lite tunnare så späd ut med mjölk, jag tycker denna ganska glassiga konsistens blir supergod att äta med sked. Strö på lite bär och frön eller nötter på toppen.

fredag 26 juni 2015

Grym middag på Nybrogatan 38






 
När härliga M var på besök från London blev det som alltid många härliga middagar ute med sjuka mängder skratt, när hon drar igång ligger jag dubbelvikt av garv :)
 
Vi började helgen på Nybrogatan 38 där vi utan att boka fick ett bord ute med lite kvällssol, alltså vinstlotten i det!!!! :) Större chans att vinna på Lotto än att få ett bord där utan att boka, så det var ju en bra start!
 
Vi började med att dela på några förrätter, de baconlindade pilgrimsmusslorna på bilden överst serverades med brynt smör och ramslöksmajonnäs, sjukt gott!!!
 

EN minikastrull med en ganska rinnig, men otroligt god, macaroni cheese med hummer, slurp! Kommendörens mac & cheese kommer inte ens i närheten..


Den sista förrätten var gödkalvsbräss med bondbönor och tryffelhollandaise, denna var också galet god!


A satsade på en lammlägg i tomatsås med lite fetaost och potatispuré, jag var såklart tvungen att nalla en bit och den var divine.


M och jag gick på A:s rekommendation om confiterat anklår med puylinser, rödvinssås och tryffelpotatispuré. Den var supergod, men lite mäktig med potatispurén, hade hellre haft mer linser till, de var fantastiska.

Efter den här brakmiddagen blev det några rätt sliskiga drinkar i baren (så går det när man enbart väljer på namn och färg i drinkmenyn :))

Jag blir alltid lika imponerad av Nybrogatan, är inte där så ofta numera (när det var nytt bodde vi ett kvarter därifrån och var där ca jämt) men varje gång man kommer dit så slås jag över hur sjukt hög kvalitet de håller! Många andra kvarterskrogar som försöker ha ungefär samma ambitioner är inte ens i närheten när det gäller utförande. På Nybrogatan är allt ASGOTT, inte bara ser ut att vara det när man läser menyn.

onsdag 24 juni 2015

Rostad sparris med parmesan och mandel





 
En söndag efter en (som vänligt den här våren) otroligt späckad helg var vi sugna på något litet och lätt, och hade två knippen sparris i kylen. Perfect match! Det blev lite lätt vitlöksrostad sparris, grovriven parmesan och rostad mandel, toppat med flingsalt och lite crema di balsamico.
 
För att sparrisen ska hålla sig riktigt fräsch, skär av en bit i botten och ställ den i ett glas med iskallt vatten ca 1 timme innan tillagning. Tips tips!
 

Rostad sparris med parmesan och mande
2 portioner

2 knippen sparris (250 g st)
2 små vitlöksklyfotir
1 klunk olivolja
0,5 dl mandel
1 dl grovriven parmesan
Flingsalt och svartpeppar i kvarn

Romanticatomater
Crema di balsamico

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg in mandel n på en bit folie och rosta i ca 10 minuter om den kommer direkt från frysen som min, annars kanske 5.

Skiva vitlöken tunt, bottna en form med lite olivolja och släng i den. Bryt av den träiga nedersta delen på sparrisen. Om man bryter istället för att skära går den av på precis rätt ställe! Släng i den i formen och rosta i ugnen ca 15 minuter, tills den har fått lite färg och känns lite lagom, men inte alltför, mjuk.

Hacka mandel, toppa sparrisen med parmesan och mandel, flingsalt och lite peppar, och servera med en fräsch tomatsallad för att få upp lite syra. Omnomnom.




måndag 22 juni 2015

Baba Ganoush


Baba ganoush är en av mina favoritröror, och toppen att göra om man har en aubergine i kylen som man inte riktigt vet vad man ska göra med (Kan inte sluta köpa dem. De är så fina. Händer inte det er?!).

Supergod att ha tillsammans med lite andra meze-rätter, till en sallad, eller bara att dippa lite gott bröd i.



Baba ganoush 
1 liten skål
 
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
0,5 citron
1 msk tahina
1 krm spiskummin

Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på längden och lägg den och vitlöksklyftorna (utan att skala dem) på en plåt. Rosta i ugn i totalt ca 25 minuter, men ta ut vitlöken halvvägs.

När auberginen är rostad och klar, låt den svalna lite och skrapa sedan köttet ur skalet medlen sked. Mosa ihop alla ingredienserna med en gaffel så att röran fortfarande har lite textur. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

torsdag 18 juni 2015

Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel










Den här otroligt drömgoda pajen lagade jag för första gången hemma hos mamma och pappa tidigare i våras, men den var så sinnessjukt god så det var bara att shoppa loss på rabarberhyllan när vi kom hem till Stockholm igen!
 
Täcket är lite som en havreflarnssmet, och havreflarn är något jag har snöat in på helt den här våren. Hittade ganska många recept som var snarlika, men jag hade som så ofta en hangup på att jag ville ha mandel i smeten (pga. det godaste som finns), så jag hittade på en egen variant. Testa den till midsommar! Kommer passa som en dröm!
 
Jag har serverat den med kesella smaksatt med kardemumma, det är grymt till.
 


Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel
6 portioner
 
400-500 g rabarber
2 dl havregryn
2dl socker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl mandel

3 dl kesella (full fat-varianten, om du bara har lätt hemma, blanda den med 1,5 msk vispgrädde)
2 tsk socker


Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap, det kan gärna stå och bubbla lite och bli ännu lite knäckigare än vad detk ommer bli sen. Blanda ner de torra ingredienserna direkt I kastrullen. Skär rabarbern i ca -1-2 cm stora bitar. Lägg dem i en stor pajform eller 6 st små som vi gjorde den här gången. Bred på smeten, den är tjock så det är lite lurigt men jag har kommit på ett knep att klicka ut den jämnt I små klickar över hela formen, och sen platta ut den lite med skeden och fingrarna. Smaka på smeten. Det kan vara det godaste du nånsin ätit. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Om du har småformar, ställ dem på en plåt med bakplåtspapper, för de bubblar gärna över.

Rör ihop kesella med socker och kardemumma, söta lite extra om du tycker det är för syrligt.

Ät och NJUT! Glad midsommar på er!



 

måndag 1 juni 2015

Hamburgare med whisky och bacon


Efter en fantastisk och... intensiv möhippa härom lördagen var söndagen mycket mycket lugn. Ösregnet passade utmärkt, ingen idé alls att gå utanför dörren. F bestämde att det blir hamburgare till middag, och vem är jag att säga nej? Känns som att den här dagen krävde burgare. Men man behöver ju inte släppa alla ambitioner trots seg söndag och "enkel" (trodde F ja) middag, det blev burgare smaksatta med bacon och Jack Daniels (supersugen på det då yes. nej.), hemgjord hamburgerdressing, surdegshamburgerbröd och hemskurna pommes. Omnom. Lite Ben & Jerrys på det och så var den amerikanska drömmen ett faktum framför några avsnitt av The Americans. Riktigt bra.

Bacon- och whiskyburgare
4 biffar till 2 personer

300 g nötfärs
0,5 paket bacon
2,5 msk whisky
1 litet ägg
1 msk tomatpuré
Salt och massor av svartpeppar

4 skivor cheddar

Hacka baconet och stek krispigt, tryck ner ett papper i stekpannan och låt det suga upp det överflödiga fettet, på med whiskyn och låt den bubbla bort och koka ner. Blanda resten av ingredienserna till burgarsmeten, ner med bacon/whiskyblandningen och provstek en liten bit. Forma fyra ganska tunna och platta biffar, inga flotta högrevsburgare här som ska stekar medium rare, utan platta ut dem bara! Stek på hög värme på ena sidan, vänd, lägg på en skiva cheddar, på med ett lock och mindre än en minut senare är de klara - dina fantastiska amerikanska burgare!

Hamburgerdressing
2-3 personer

0,75 dl gräddfil
1-2 tsk majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk ketchup
3 msk bostongurka
3 droppar tabasco
Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och njut! Bred på burgare och dippa pommesen i denna goding. Mycket fräschare än sån där sliskig på tub...

Vi köpte surdegshamburgerbröd från Ica som vi rostade ordentligt i ugnen, de var toppen! Ett inslag av finburgare i dessa fulburgare :) Tomatskivor, lite vårlök, salladsblad och ketchup fulländade dessa skapelser!