Medan man fortfarande är sugen på en värmande och mustig
soppa emellanåt efter en kylig promenad hem i vårkvällen, så passar jag på! Vi
äter otroligt mycket soppor under vintern, oftast mixade grönsaksbaserade
varianter med en smarrig topping på.
Rödbetssoppa har jag faktiskt aldrig lagat tidigare. Den här
har ingenting att göra med borstj, men det är jag i och för sig också sugen på
att provlaga. Denna soppa passar istället fint in i ledet av standardsoppor i
mitt kök, och lite fårost eller getost på rödbetor kan ju aldrig gå fel. Alltså
har jag ett gott skäl att använda min älskling fetaosten också denna middag :)
Rödbetssoppa
5 portioner
600 g färska rödbetor
2 gula lökar av den mindre storleken
2 klyftor vitlök
1 nypa torkade chiliflingor
1,2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar
Fetaost
Skala och dela rödbetor i bitar, och skala och hacka lök och vitlök. Fräs löksorterna i olivolja på ganska låg värme utan att de får så mycket färg, och när de är genomskinliga, släng i rödbetorna och chilin. På med vatten, buljontärningar och lite salt och peppar. Låt koka tills allt är helt mjukt, ca 30 minuter. Mixa med mixerstav tills soppan blir helt slät, och späd eventuellt med mer vatten om den är för tjock. Smaka av och krydda upp med salt, peppar, kanske lite vinäger för syran, eller lite tabasco för mer hetta. Sötman och jordigheten i betorna behöver balanseras upp av lite kraft!
För enklaste enkla topping; smula över lite (mycket) fetost och strössla på lite färsk timjan.
Härligt gott med rödbetssoppa, fast chocken morgonen efter är inte alltid lika härlig:)
SvaraRaderaSå gott med fetaosten i, det ska vi prova nästa gång.
Kram, Anki och Håkan