Till frukost brukar jag äta denna med en klick lättkesella och värmda bär, favoriten är urkärnade frysta körsbär. Om man ska ha den till dessert passar körsbären också finfint till, de matchar riktigt bra till mandelsmaken i ostkakan, men kan röras ihop med lite socker. En klick vispgrädde lyfter det hele och känns lite roligare än vardagskvargen.
Godaste (och nyttigaste) ostkakan
ca 6 frukostportioner
500g keso
200 g lättkesella/kvarg
4 ägg
2 bittermandlar
1 knivsudd äkta vaniljpulver
4 msk socker eller annan valfri sötning
6 msk mandelmjöl (kan ersättas helt eller delvis med hackad mandel)
2 tsk fiberhusk
Rör ihop alla ingredienser försiktigt i en bunke, men vispa inte, vi vill inte ha någon luft i ostkakan utan den ska vara kompakt för att få rätt konsistens. Häll smeten i en smord ugnsform, den jag använder när jag gör en större är ca 20 x 20 cm. Alternativt kan man använda mindre portionsformar, 6 st mini le Creuset-grytor brukar vara lagom. Baka i mitten av ugnen på 200 grader i ca 45-50 minuter. Om den inte har fått någon färg efter ca 40 min, höj temperaturen på slutet så att den får fin yta. Skaka lite på formen innan du tar ut den, ostkakan ska vara fast i konsistensen och inte dallra. Ta ut och låt svalna en stund, godast ljummen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar